Shutterstock

Analyse Voermarkt

Veel ruimte voor stevige correctie mengvoerprijs

1 Augustus 2022 - Wouter Baan

Na bijna twee jaar bewegen de mengvoerprijzen weer omlaag . Daarmee is er een einde gekomen aan de prijsopleving die met name de afgelopen maanden er hard ging. Er is de komende maanden bovendien ruimte voor een aanzienlijke correctie van de brokprijzen. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In juli daalde de prijs van vleesvarkensbrok met €1,10 tot €42,90 per 100 kilo. De prijs van standaardbrok A kende een minder rappe daling en ging met €0,30 terug tot €39. Ook de andere rundvee- en varkensvoeders daalden in prijs, zo blijkt uit cijfers van Wageningen Economic Research (WUR). 

Trendbreuk is geen verrassing
Als een verrassing komt de ommekeer op de voermarkt niet, maar het is daarmee voor veehouders waarschijnlijk niet minder welkom. Door de oorlog in Oekraïne stegen de graanprijzen in de voorbije maanden tot ongekende hoogtes. Op het hoogtepunt, halverwege mei, koste tarwe €425 per ton. De termijnnotering op de Matif in Parijs ging daar nog bovenuit. Ondertussen zijn de graanprijzen weer behoorlijk afgekomen. Tarwe, dat een belangrijk component is in veel broksamenstellingen, noteert alweer een paar weken onder het niveau van €350 per ton. Vanaf dat punt gaat de koers op en neer. De aanhoudende droogte in Noordwest-Europa is prijsondersteunende factor. De graandeal tussen Rusland en Oekraïne drukt de prijs, al gaat de uitvoering ervan met horten en stoten.

De graangewassen zitten nu in de slotfase van het groeiseizoen op het noordelijk halfrond en worden soms ook al geoogst. Waar de eerste opbrengsten nog bovengemiddeld leken, valt dat nu Europees gezien behoorlijk tegen. De gemiddelde tarweopbrengst in Europa komt volgens de oogstprognose onder het vijfjarig gemiddelde uit. Dit remt de teruggang van de tarweprijs. De consumptie van tarwe staat tegelijkertijd wereldwijd ook wat onder druk door de economische teruggang. 

Prijsdalingen tot 10%
Per saldo is er de komende maanden ruimte voor dalende brokprijzen. Behoorlijk veel ruimte zelfs. De mengvoerprijsindicator van Boerenbusiness voorziet voor vleesvarkensbrok tot en met december een prijsdaling van 8,6%. De rundveevoeders kunnen zelfs circa 9% dalen. De mate van prijsstijgingen zal worden beperkt of verruimd door de ontwikkeling van de graanprijzen in de komende weken. De slotfase van het groeiseizoen zal cruciaal zijn. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox