Shutterstock

Nieuws varkens

Varkenshandel bang voor te positieve stemming

5 Augustus 2022 - Klaas van der Horst - 1 reactie

Afgaande op de berichten vanaf de Duitse markt, zou de Nederlandse varkensprijs komende week ook iets omhoog moeten. Toch is er bij veel partijen aarzeling te bespeuren en zelfs koudwatervrees. Kan de afzet een hogere prijs lijden?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met het huidige warme weer zijn de vooruitzichten voor de export van levende varkens niet heel goed. In ieder geval niet als het gaat om de export naar Spanje of andere Zuid-Europese bestemmingen.

Hitte bedreigt levende export
Als het te warm is, kan er niet worden gereden. Wel is er enige ruimte voor export in oostelijke richting. Zelfs Polen lijkt in de markt voor Nederlandse varkens.

Het blijft toch de grote vraag hoeveel ruimte er is om dieren te exporteren. In Duitsland heeft de VEZG de prijs dan wel verhoogd naar €1,95 per kilo, maar dit gebeurt niet per se vanwege de grote vraag naar varkensvlees. Dat geeft  onder meer Tönnies aan. Door de vakantietijd is de vraag klein. Duitse slachterijen hebben vanwege de Afrikaanse varkenspest bovendien te maken met allerlei exportbeperkingen. 

Deels meer afzetruimte, minder personeel
In Nederland is die situatie anders. Er is zelfs export naar China, wat sommige slachterijen veel meer lucht geeft. Maar er moeten ook mensen zijn om het werk te doen in de slachterij. Een aantal bedrijven heeft vanwege de vakantie te weinig handen aan de slachtlijn. Bovendien loopt een deel van de gewone verkopen door de vakantie ook moeizamer.

Toch een plus
Ondanks de vakantieperiode waarin slachterijen hun slachtprogramma's hebben aangepast, vinden de varkens 'gretig' aftrek. Varkenshandelaren hintten vorige week al op een verdere verhoging van de DCA Beursprijs 2.0 en dat lijkt deze week ook uit de middeling van de ingebrachte verwachtingsprijzen te rollen. Voor de geslachte varkens komt deze verhoging uit op €0,04, waardoor de prijs stijgt naar €1,79. Voor de levende varkens betekent dit een plus van €0,03 en een prijs die stijgt naar €1,41.

Klik hier voor een toelichting op de notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden