Shutterstock

Nieuws Varkens

Chinese varkensprijs loopt op, import herstelt licht

12 Augustus 2022 - Redactie Boerenbusiness

De varkensprijzen in China zijn in juli flink opgelopen. Dit roept de vraag op of deze ontwikkeling leidt tot hogere importen van Europees varkensvlees door China. De eerste signalen van een voorzichtig herstel zijn zichtbaar, maar soortgelijke volumes als de afgelopen twee jaar zijn nog heel ver weg.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De varkensprijzen in China zijn de laatste maanden flink gestegen. Deze stijging is medio april ingezet. Zo steeg de varkensprijs alleen al in juli met ruim 25%  ten opzichte van juni. Het herstel van de consumptie van varkensvlees na verschillende lockdowns in China vanwege corona, is een belangrijke drijver achter deze ontwikkeling. Ook hebben naar verluidt veel varkenshouders de productie iets verlaagd of zijn iets minder scheutig met het vrijgeven van de varkens voor de markt, om zo de prijs te ondersteunen.

Volgens berichten van de Chinese overheid neemt de varkensstapel in het land en dus ook de productie van varkensvlees gestaag toe. China meldt over de eerste helft van dit jaar een productie van 365,87 miljoen levende varkens, een stijging van 8,4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De varkensvleesproductie bedroeg 29,39 miljoen ton, een plus van 8,2%. Het aantal fokzeugen komt aan het einde van het tweede kwartaal uit op 42,77 miljoen dieren, een aanwas van 2,2% ten opzichte van het einde van het eerste kwartaal.

Andere exportmarkten blijven koesteren
Hoewel de Chinese varkenssector dus groeit, blijft import van vlees nodig voor het voeden van de eigen bevolking. Volgens de laatste voorlopige gegevens importeerde China in juli ruim 640.000 ton vlees, een groei van bijna 7% ten opzichte van juni. Dit cijfer is nog niet opgesplitst in vlees naar herkomst (rund, varken, kip). Daarmee lijkt de import zich licht te herstellen, want het volume van juli ligt nog wel bijna een kwart lager dan vorig jaar. In de eerste zeven maanden van dit jaar voerde China circa 4,1 miljoen ton vlees in, ruim 30% minder dan een jaar eerder.

Grote importvolumes als in de afgelopen twee jaren lijken daarom nog ver weg, maar eerder gaf Rabobank aan wel een herstel van de Chinese vraag naar varkensvlees in de tweede helft van dit jaar te verwachten. "De varkensprijzen in China zijn in juli 2022 meer dan verdubbeld ten opzichte van het laagste punt in maart. De Chinese regering is van plan om hogere prijzen te beteugelen en de economie te stabiliseren. Dit zorgt de komende maanden waarschijnlijk voor herstel in varkensvleesconsumptie (vooral in food service) en hogere import van varkensvlees." Rabobank waarschuwt wel om alle andere exportmarkten te blijven koesteren. "Toch blijft het handhaven van de export naar andere markten belangrijk om een overschot aan specifieke varkensvleesproducten in Europa te voorkomen."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden