Shutterstock

Analyse Varkens

Varkensprijs loopt op door betere afzetmogelijkheden

12 Augustus 2022 - Klaas van der Horst

Ondanks het warme weer is de stemming op de varkensmarkt voor de komende week positief. De export buiten de EU houdt nog niet over, maar een betere afzet van varkens op de Duitse en Poolse markten maakt dat de stemming toch goed is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het Duitse Tönnies geeft aan dat de prijsverhoging van deze week met €0,08 zich wel waarmaakt. Het aanbod van slachtvarkens is relatief krap en de gewichten zijn iets lager. Ondertussen loopt het vlees goed weg. De Duitse retail rekent op een oplopende vraag van consumenten die terugkeren van vakantie. Ook in Polen is er een goede vraag. Het eigen aanbod daar is vrij klein, wat maakt dat er ruimte is voor import van varkens.

Krap aanbod loopt goed weg
In Nederland is het aanbod van slachtvarkens ook relatief krap. Kijk je alleen naar de beperkte mogelijkheden voor levende export naar Zuid-Europa, dan is dit een geluk bij een ongeluk. Maar de dieren worden nu ook goed opgenomen in Duitsland en Polen. Dat geeft ruimte voor betere prijzen. De internetbeurs haakte daar vrijdag al op in. Andere graadmeters wezen eerder al in die richting.

De Aziatische markt blijft ook mogelijkheden bieden. Er wordt geëxporteerd naar onder meer China en de Filipijnen. Voor afzet naar het laatste land worden verdere prijsverhogingen wel een risico, menen slachterijen. Nederland kan zich uit de markt prijzen. Naar China loopt de export goed door, maar was ook gehoopt op extra afzet van duurdere delen. Dat komt niet echt uit de verf.

Nieuwe beursprijs
De positieve stemming van eerder deze week echoot ook op de DCA Beursprijs 2.0. (Beurs). Handelaren zetten in op een verdere verhoging nu de vorige verhogingen 1 op 1 door de slachterijen werden overgenomen. Voor de geslachte varkens komt deze op een plus van €0,08 en voor de levende op plus €0,07. Daardoor steeg de Beurs naar respectievelijk €1,87 en €1,48

Klik hier voor een toelichting op de notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden