Shutterstock

Analyse DCA Beursprijs

Varkensprijs laat na opleving het gas los

26 Augustus 2022 - Wouter Baan

De varkensprijs is in de voorbije weken flink aangetrokken. Een opleving die niet direct voorspeld was en voor de primaire sector daarom een mooie meevaller is. Hoewel de omstandigheden nog steeds positief zijn, moet de markt nu een pas op de plaats maken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor de derde keer in de historie is de Duitse varkensprijs de grens van €2 gepasseerd. De VEZG-notering is zelfs doorgeschoten naar €2,05 per kilo en heeft daarmee een nieuw record gevestigd. Door de hoge inflatie en de rally's op de grondstoffenmarkten is dat echter niet per se groot nieuws, maar toch wel noemenswaardig. Nadat eerder dit jaar de prijzen van rund- en pluimveevlees al records verbraken, trekt de varkensprijs de laatste weken ook goed aan. 

Aanbod iets minder krap
De markt krijgt steun van een krap varkensaanbod, dat zich vooral in Duitsland aftekent. De krimp van de varkensstapel werd de afgelopen weken versterkt door de groeivertraging als gevolg van het hete weer. Intussen zijn de temperaturen genormaliseerd en daarmee loopt het aanbod weer op. Dit past tevens bij het seizoenspatroon. In Nederland is het varkensaanbod overzichtelijk. Het slachtcijfer ligt intussen al zeven weken op rij onder de grens van 300.000 varkens. 

Met het einde van het vakantieseizoen start de vleesverwerkende industrie weer op. Bovendien zitten de retail- en foodservicekanalen om grotere volumes verlegen. Ook de vleesexport buiten Europa valt niet tegen. Toch ligt het gevaar van oververhitting op de loer, zo waarschuwt Tönnies. Ook andere slachterijen geven aan dat het niet verstandig is om de markt te overvragen. Een boemerangeffect dreigt dan, wanneer de herfst dichterbij komt. Eerder dit jaar werd de voorjaarsopleving ook afgestraft. 

DCA Beursprijs
Bij veel handelaren dringt het besef door dat de varkensprijs geen grote stappen kan blijven zetten en opteren bij DCA Markets daarom voor een onveranderde mutatie tot een heel klein plusje van de Beursprijs. Anderen pleiten soms nog wel voor een grotere verhoging. Op basis van de opgaven stijgt de DCA Beursprijs 2.0 voor geslachte varkens met €0,01 tot €1,93 per kilo. De prijs van levende varkens stijgt in dezelfde orde van grootte tot €1,53 per kilo.

Klik hier voor een toelichting op de notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden