Shutterstock

Analyse Brokprijzen

Mengvoerprijs kan nog behoorlijk dalen

5 September 2022 - Wouter Baan

De hoge brokprijzen voor zowel rundvee als varkens hebben de daling ingezet. Forse correcties op de grondstoffenmarkten bieden daar ruimte toe, hoewel de spanning nog niet naar de achtergrond is verdwenen. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit cijfers van Wageningen Economic Research blijkt dat brok in augustus behoorlijk goedkoper is geworden. De prijs van vleesvarkensbrok daalde met €1 tot €40,80 per 100 kilo. Dit is de tweede daling op rij, na een reeks forse prijsverhogingen in de maanden hiervoor. Ook de zeugenvoeders en biggenvoer werden goedkoper. De prijs van rundveevoer daalde ook, maar minder hard. De prijs van A-brok bijvoorbeeld daalde met €0,35 tot €38,65 per 100 kilo.

Dalende trend in tarwe
De daling houdt verband met de forse correctie van de tarweprijs in de afgelopen maanden, waar de brokprijzen met vertraging op reageren. Sinds mei is er al sprake van een dalende trend. Op het dieptepunt noteerde het augustuscontract op de Matif in Parijs €313 per ton. Daarmee was de prijsstijging die verband houdt met de oorlog in Oekraïne verdwenen. Het septembercontract noteert nu rond de €325 per ton. Kopers van fysiek product moeten nog wel iets dieper in de buidel tasten, zo wijzen de noteringen in Rotterdam uit.  

De termijncontracten voor de komende maanden noteren allemaal lager, maar staan nog wel boven de psychologische grens van €300 per ton. De prijsdaling van tarwe houdt, naast de op gang gekomen graanexport uit Oekraïne, verband met vrees voor een recessie door de hoge inflatie. Dit dempt mogelijk de vraag naar tarwe, zo is de gedachte. De prijzen van gerst dalen met tarwe mee. De korrelmaisprijzen gingen minder hard omlaag door tegenvallende oogsten, zowel in Europa als de VS. Dit houdt verband met de extreme droogte. Korrelmais is momenteel bijna net zo duur als tarwe. Dit is historisch gezien ongebruikelijk.

Ook de sojabonenprijzen staan onder druk. De voornaamste oorzaak hiervan is de naderende recordoogst in Brazilië. Over de oogst in de VS zijn door de droogte in de midwest wel wat zorgen. Sinds half juni is de prijs op de CBoT in Chicago met bijna $100 gedaald tot $540 per ton. De bewegingen zijn wel grillig, dit betekent dat de markten nerveus zijn.

Brokprijs kan nog verder dalen
Op basis van de huidige grondstofprijzen behoren verdere prijsdalingen in mengvoer tot de mogelijkheden. De mengvoerprijsindicator voorziet voor vleesvarkensbrok de komende maanden een prijsdaling van circa 4,5%. De rundveevoeders kunnen zelfs met 8,5% dalen, zo wijst de rekentool aan. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden