Shutterstock

Nieuws CO2-tekort

Slachtproces onder druk door CO2-tekort

13 September 2022 - Matthijs Bremer

Door hoge gasprijzen blijft de productie van kunstmest achter. Omdat hierdoor restproduct CO2 moeilijk leverbaar wordt, dreig het slachtproces spaak te lopen. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) roept overheden op om in te grijpen.

Bij de winning van kunstmest blijft een zuivere vorm van CO2 over. Dit is een belangrijk restproduct voor vleesverwerking, want CO2 wordt in de keten op twee cruciale manieren ingezet. Zo worden onder andere varkens voor de slacht met het restproduct verdoofd. Wanneer er CO2-tekorten ontstaan stagneert dus het slachtproces. Wellicht nog een grotere bottleneck is de koeling van producten, waarbij vaak CO2 gebruikt wordt.

Koeling vindt op vele momenten in de keten plaats, zo verklaart Dé van de Riet, woordvoerder voor de COV. Direct na het slachtproces moet vlees al gekoeld worden. Maar ook tijdens het transport naar de supermarkt, in de opslag van de supermarkt en eventueel tijdens thuisbezorging wordt vlees op lage temperatuur bewaard. Daarom is er voor koeling veel CO2 nodig. "Ik begrijp dat er al supermarkten zijn die bij hun bezorgservices pas op de plaats maken omdat ze geen diepvriesproducten meer kunnen vervoeren", vertelt Van de Riet.

Roep aan de overheid
Al eerder had de vleessector met CO2-tekorten te kampen. "Toen bleken de problemen mee te vallen, maar nu is de situatie toch echt anders", vertelt de COV-woordvoerder. Omdat de hele sector veel minder kunstmest produceert, zijn de tekorten grootschalig. Daardoor dreigen serieuze problemen. "Want als je geen CO2 heb, dan kun je gewoon niet werken." 

Daarom geeft de COV aan de problemen kenbaar te maken aan overheden. Met name bij het ministerie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, maar ook op andere niveaus trekt het COV aan de bel, vertelt Van de Riet. Ook in Brussel staat het probleem op de kaart. Het CO2-tekort is namelijk geen strikt Nederlands probleem, maar treft ook de landen om ons heen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Matthijs Bremer

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden