Shutterstock

Nieuws Varkensmarkt

Krapte houdt aan, varkensprijs blijft staan

21 September 2022 - Wouter Baan

Nu de Duitse varkensprijs (VEZG) voor de tweede week op rij op €2,10 per kilo gelijk blijft, is de conclusie dat de rust op de markt definitief terug is. Ook Nederlandse slachterijen noteren zoals verwacht onveranderd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na onrustige weken met grote prijsuitslagen is het even wennen dat de varkensmarkt in een lagere versnelling staat. Deze situatie kan overigens zomaar een tijdje aanhouden. Het krappe varkensaanbod steunt de markt aan de onderkant en de weg naar boven zit ook dicht. De vleesnoteringen van DCA lieten deze week voor het eerst sinds lange tijd een lichte daling zien, een signaal dat de koek op is.

Aanhoudend krap aanbod
Het Duitse aanbod laat met 746.000 slachtingen in de afgelopen week wel een lichte stijging zien, zoals dat seizoensmatig gebruikelijk is. Voor slachterijen is de toename echter een druppel op een gloeiende plaat. Naar verluidt doet de overcapaciteit in de varkensvleesketen pijn en is het wachten tot er bedrijven omvallen. Zeker nu de Duitse varkensprijs zo hoog is opgelopen en de overige kosten ook niet mals zijn.

De lage slachtcijfers komen ook tot uiting in de Duitse vleesvoorraden, zo blijkt uit cijfers van marktbureau Ami. In juli lag 189.000 ton in voorraad,  tegenover 199.000 ton in juni. Wanneer we dit vergelijken met voorgaande jaren is er een daling van 27% ten opzichte van 2021 en een stijging van 40% vergeleken met 2020. Met andere woorden: de vleesvoorraden waren in juli krap noch ruim.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox