ForFarmers

Achtergrond Strategie

ForFarmers houdt kaarten nog even tegen de borst

24 September 2022 - Wouter Baan - 1 reactie

De nieuwe strategie van ForFarmers laat nog even op zich wachten. Aanvankelijk meldde het veevoerconcern kort na de zomer de kaarten op tafel te leggen, dat wordt nu half november. Een tegenvaller daarbij is dat ze het moeten stellen zonder de pas aangetreden topman Chris Deen die door ziekte voorlopig afwezig is.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met de komst van Deen dacht ForFarmers aan een nieuw hoofdstuk te kunnen gaan werken. Een nieuwe topman vinden liet al even op zich wachten en nog geen drie maanden na zijn aantreden, is Deen genoodzaakt zijn werk voorlopig neer te leggen. Gezien er een officieel persbericht de deur uit ging, zal zijn afwezigheid waarschijnlijk langere tijd gaan duren. Om verschillende redenen is dit geen fijn nieuws, voor Deen zelf niet, maar ook voor ForFarmers. Het bedrijf zit al tijden in onrustig vaarwater en heeft behoefte aan sturing. De dagelijkse business draait zonder Deen vast wel door, maar het bedrijf moet de komende maanden een paar strategische knopen doorhakken. 

De pas aangetreden CEO Chris Deen is door ziekte voorlopig afwezig.

Stikstofbeleid
De veevoerreus kampte de afgelopen jaren met behoorlijk volumeverlies op de thuismarkten. Vooral de Nederlandse - de belangrijkste - markt  is een punt van zorg. Door het stikstofbeleid dreigt een verdere krimp van de veestapel. Andere voerbedrijven gaan uit van 10% tot 20% krimp. Dat zou voor ForFarmers funest zijn om de tonnages overeind te houden. Een paar jaar geleden formuleerde de toenmalige leiding ambitieuze plannen om twee markten buiten Europa aan te boren. Vanwege tegenvallende prestaties werden die ambities on hold gezet.

Los daarvan viel op dat beleggers en analisten deze ambities lazen als paniekvoetbal en niet als een opmaat naar een betere geografische spreiding. De risico's zouden veel te groot zijn. Daarbij zijn deze ambitieuze plannen waarschijnlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Het vermoeden van analisten is dat ForFarmers half november de ambities gaat bijstellen en zich blijft focussen op Europa, waar ze nu al de grootste zijn. Daarmee worden de plannen wel totaal onderuit gehaald. De vraag is of deze draai beleggers wel weet te enthousiasmeren, de huidige strategie lijkt immers ook kwetsbaar.  

Beurskoers
Medio september is de beurswaarde gedaald tot onder €2,60 per aandeel. Door onverwacht betere halfjaarcijfers veerde de koers deze zomer op, maar verdampte even snel toen de droogte in augustus om zich heen greep. Zo'n 25% van de beurswaarde ging verloren door het zicht op fors hogere logistieke kosten, als gevolg van de lage waterstanden in Noordwest-Europa. Tot half november houdt ForFarmers de kaarten nog even tegen de borst en worden beleggers en boeren in het ongewisse gelaten. Laatstgenoemden vonden de overzeese plannen overigens vaak ook maar niks.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden