Shutterstock

Analyse Voerprijzen

Daling mengvoerprijs op losse schroeven

1 Oktober 2022 - Wouter Baan

De tarweprijs is deze weer flink omhoog geschoten. Dit kan een belemmering vormen voor een verdere daling van de mengvoerprijzen die nu nog wel omlaag bewegen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De mengvoerprijzen gingen in september voor de derde maand op rij omlaag, zo blijkt uit noteringen van Wageningen Economic Research. De prijs van A-brok daalde daarna met ruim 3% tot €38 per 100 kilo. Vleesvarkensbrok ging met 6% terug in prijs tot €40,35 per 100 kilo. Daarmee zijn de scherpe kantjes van de hoge voerprijzen iets afgevijld. Gedacht werd dat de brokprijzen een verdere daling zouden laten zien, maar die vooruitzichten vertroebelen. De stijging van de tarweprijs is hier de oorzaak van.

Tarweprijs
De tarweprijs op de Matif passeerde deze week voor het eerst sinds juni het niveau van €350 per ton. De markt wordt gedomineerd door de onrust in het Zwarte Zeegebied. Nu Rusland delen van Oekraïne heeft geannexeerd, is het nog maar de vraag of de graancorridor overeind blijft. Ook zijn er Russische boeren gemobiliseerd waardoor de graanoogst van 2023 in Rusland in gevaar kan komen. Daarnaast zijn er zorgen over de oogst van 2023 door droogte in de Verenigde Staten, wat een prijsopdrijvend effect teweeg kan brengen. 

Of de tarweprijs vasthoudt aan de hogere koersen, zal de komende weken moeten blijken. Analisten zijn hier verdeeld over. De ontwikkeling op de Matif is ook bepalend voor de prijzen van korrelmaïs en gerst die vaak meedeinen met tarwe. Daar komt nog bij dat de beschikbaarheid van korrelmaïs in Europa zwaar tegenvalt. Door de extreem droge zomer is de oogst in Frankrijk flink aangetast.

Marktverwachtingen
De stijging van de tarweprijs beperkt de ruimte voor verdere prijsdalingen voor de brokprijzen. De mengvoerprijsindicator voor vleesvarkensbrok voorziet tot februari een daling van circa 2%. Een maand geleden was dat nog 4%. De prijs van rundveebrok kan voorlopig nog een stevige daling tegemoet zien, zo wijst de mengvoerprijsindicator aan. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden