Shutterstock

Analyse DCA Beursprijs

Varkensmarkt voelt stuk guurder aan

30 September 2022 - Wouter Baan - 2 reacties

De wind op de varkensvleesmarkt komt duidelijk uit een andere hoek. Na een warme zomerperiode waarbij de prijzen hard aantrokken, doet de herfst nu zijn intrede. De flinke verlaging van de Duitse varkensprijs is een teken aan de wand. Hoe reageert de DCA Beursprijs hierop?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vorige week schreven we al dat het marktsentiment keerde. Een aantal factoren ligt hieraan ten grondslag. Eén daarvan is het aanbod. Het varkensaanbod laat seizoensmatig namelijk weer een stijging zien. Dit geeft slachterijen, die de hele zomerperiode geconfronteerd zijn geweest met een krapte, een beetje ademruimte. Slachterijen hebben bovendien vaak de capaciteit al aangepast op de lagere dieraantallen. Zo hebben Danish Crown en Tönnies onlangs reorganisaties aangekondigd en gaan ze snijden in het personeelsbestand. Andere partijen nemen vergelijkbare maatregelen of accepteren de situatie gelaten.

Het ruimere varkensaanbod neemt ook toe door een gebrek aan vraag. De hoge vrieskosten ontneemt slachterijen de prikkel om voorraden aan te leggen. Ten eerste omdat de vrieskosten torenhoog zijn. Daarbij speelt mee dat slachterijen vrezen voor een prijsval. De varkensprijzen zijn in de voorbije maanden tot recordhoogtes gestegen, maar de vrees is dat dit geen standhoudt met de wintermaanden op komst.

Duitse prijs omlaag
De eerste tekenen van een teruggang zijn al zichtbaar. Zo ging de toonaangevende Duitse varkensprijs (VEZG) deze week met €0,10 omlaag tot €2 per kilo. Deze ontwikkeling drukt ook de varkensvleesprijzen. Eerder deze week daalden de prijzen van hammen, schouders en andere onderdelen. De gedachte is dat de neerwaartse spiraal kan aanhouden. Dit maakt het riskant om vleesvoorraden aan te leggen. Ook vleeshandelaren houden zich afzijdig.  

Kortom, het ontbreekt aan vertrouwen, gevoed door de hoge inflatiecijfers. Het CBS publiceerde vandaag (vrijdag 30 september) een recordinflatie in september van 17,1%. Dit knaagt aan de koopkracht. Het effect hiervan zal volgens gerenommeerde economen de kop opsteken, naarmate de wintermaanden dichterbij komen. De daling van varkensvlees staat niet op zichzelf. Ook de hoge zuivelprijzen verliezen terrein, net als de hoge rundvleesprijzen. De prijzen van pluimveevlees blijven vooralsnog wel op peil.

DCA Beursprijs
De conclusie is dat de druk op de prijzen te groot is geworden. De DCA Beursprijs 2.0 moet zodoende een flinke verlaging incasseren. De notering voor geslachte varkens daalt met €0,08 tot €1,87 per kilo. De prijs van levende varkens daalt met €0,07 tot €1,48 per kilo.

Klik hier voor een toelichting op de notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden