Shutterstock

Nieuws Varkensmarkt

Nederlandse varkensmarkt verkleint gat met Duitsland

26 Oktober 2022 - Wouter Baan

Na een forse afwaardering zakt de Duitse varkensprijs (VEZG) deze week niet verder. Daarmee ontstaat er ongetwijfeld meer rust op de nog altijd onrustige markt. Wel is er bevestiging gekomen dat de export van varkensvlees naar China daadwerkelijk verbeterd. Ondertussen wordt het prijsverschil tussen de Nederlandse slachterijnoteringen en de Duitse markt kleiner. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Duitse varkensprijs (VEZG) stabiliseert deze week op €1,90 per kilo, nadat vorige week nog 10 cent van de prijs ging. In de markt werd al verwacht dat het bij een afwaardering zou blijven, al moet dat natuurlijk altijd nog blijken. Voor de onrustige en gespannen situatie op de varkensmarkt is dit goed nieuws. 

De Nederlandse varkensmarkt loopt qua prijszetting nu iets in op die van Duitsland, nadat van de zomer een behoorlijk prijsverschil was ontstaan. Vion verlaagde maandag met €0,06 in reactie op de Duitse verlaging van vorige week. Compaxo haalt €0,05 van de notering af. De DCA Beursprijs ging vrijdag met €0,07 terug, maar die notering stond wat strak ten opzichte van de slachterijnoteringen. Die balans is nu ook beter. 

China importeert meer volume
De markt staat nog altijd in het teken van een ruim varkensaanbod en een zwakke vleesafzet en voelt zodoende stroperig aan. Er is bevestiging gekomen van voorzichtig exportherstel naar de Chinese markt, in augustus exporteerden Nederlandse bedrijven ruim 20.000 ton varkensvlees en bijproducten naar China, zo blijkt uit pas bijgewerkte cijfers van Eurostat. Dit is het hoogste maandelijkse volume tot nu toe dit jaar, en ook hoger dan dezelfde maand vorig jaar.

Tot augustus bleven de exportvolumes nog telkens steken onder het niveau van vorig jaar. De uitvoerwaarde bedroeg ruim €50 miljoen, het hoogste bedrag sinds juni 2021. Ook de Verenigde Staten zag de uitvoer naar China vanaf augustus toenemen en die trend zette door in september. Op dit moment zijn Europese exporteurs wisselend positief over China. Waar de ene partij zich herkent in het herstel, merkt de andere partij daar minder van.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden