Shutterstock

Analyse DCA Beursprijs

Klassieke strijd tussen handel en slachterij

4 November 2022 - Wouter Baan

De spanning op de varkensmarkt borrelt weer op. Waar de Duitse tak van Vion op eigen houtje opnieuw het mes in de varkensprijs heeft gezet, pleiten een aantal Nederlandse varkenshandelaren juist voor een verhoging. De slachterijen in ons land zijn...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Even leek het wat rustiger te worden, nadat de noteringen twee weken geleden op een bodem waren gestuit. De onrust steekt echter alweer de kop op. De Duitse tak van Vion heeft namelijk een Hauspreise afgekondigd op €1,85 per kilo. Ook andere Duitse slachterijen zouden vanaf volgende week maandag een dergelijke korting overwegen. Eerder deze week bleef de VEZG-notering nog ongewijzigd op €1,90 per kilo, maar de druk bouwt zich dus opnieuw op.

Nederland kan in China terecht
De Nederlandse varkensmarkt is minder vatbaar voor deze prijsdruk. In tegenstelling tot Duitse slachterijen kan Nederlands varkensvlees wel op de Aziatische afzetmarkten terecht. Op dit punt wringt de schoen, want in toenemende mate vraagt China om hogere vleesvolumes. De vlag kan nog niet uit, want de Braziliaanse concurrentie is stevig. Daarbij zijn Chinezen prijsbewust aan het shoppen, geven insiders aan.

De verbeterde exportvraag sijpelt ondertussen de sector binnen. Nederlandse varkenshandelaren sturen dan ook aan op een verhoging van de varkensprijs. Het feit dat slachterijen ook op zaterdag slachten is immers een bewijs dat het met de (vierkants)verwaarding wel goed is, zo is de gedachte. Slachterijen spreken dit tegen en zeggen dat de zaterdagslacht een geste is om het ruime varkensaanbod op te vangen. Dit laatste is geen gelegenheidsargument. Varkenshandelaren spreken al tijden van een ruim aanbod, al zijn de aantallen momenteel wel minder groot dan in de afgelopen weken.

Hoge slachtaantallen
In de voorbije weken zijn ook de nodige varkens geslacht. Afgelopen week hingen er ruim 312.000 varkens aan de haak met een gemiddeld slachtgewicht van 99,50 kilo. Daarmee laat de trend wel een lichte daling zien, want in de week daarvoor werden nog ruim 10.000 varkens extra geslacht. Dit sluit aan bij het beeld dat handelaren schetsen. In Duitsland lopen de slachtaantallen juist wat op tot ruim boven de 750.000 afgelopen week.

Waar de vleesafzet buiten Europa verbetert, is de verkoop binnen Europa nog altijd tam. De prijzen van karkasonderdelen bewegen overwegend stabiel en van een Kerstvraag is nog geen sprake. Daar is natuurlijk ook nog wel even de tijd voor. Hoewel sommige handelaren nadrukkelijk voor een verhoging van de DCA Beursprijs 2.0 pleiten, is de markt daar (nog) niet rijp voor. Of de Duitse slachterijen de markt volgende week naar hun hand weten te zetten, is op dit moment lastig in te schatten. Saai is de Noordwest-Europese markt in elk geval niet.

Op basis van de opgaven blijft de notering voor de DCA Beursprijs 2.0 voor geslachte varkens staan op €1,79 per kilo. De prijs van levende varkens noteert stabiel op €1,40 per kilo.

Klik hier voor een toelichting op de notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden