Eigen foto

Analyse DCA BestPigletPrice

Hoge slachtcijfers ontketenen biggenmarkt

21 November 2022 - Wouter Baan

Hoewel de slachterijnoteringen moeite hebben om de stabiele lijn te doorbreken, zetten de biggenprijzen duidelijk koers naar boven. Door de hoge slachtcijfers wordt de krimp van de zeugenstapel steeds meer bloot gelegd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De biggenmarkt is in de afgelopen weken flink wakker geschud. Niet alleen in Nederland, maar ook in veel andere Europese landen trekken de prijzen aan, en behoorlijk rap ook. In Duitsland steeg de VEZG-notering deze week met maar liefst €3 tot €51 per big. Deze mutaties maken de roep om prijsstijgingen in Nederland alleen nog maar groter.

Onderliggend komt de biggenmarkt steeds meer in het teken van krapte te staan. Dit komt mede door de krimp van de zeugenstapel in de afgelopen jaren, waardoor tekorten eerder aan het licht komen. Zeker nu de vraag naar biggen aan het verbeteren is. Ten opzichte van de varkensprijzen staan de biggennoteringen relatief laag, waardoor er ruimte is om te plussen.

Prima vraag
Handelaren melden een prima binnenlandse vraag. Er is veel plaatsingsruimte vrijgekomen, zo blijkt uit de hoge slachtcijfers die in ons land al wekenlang ver boven de 300.000 liggen. Ook zijn er goede afzetmogelijkheden in Spanje, al blijven de opbrengstprijzen nog wat achter. De afzet naar Duitsland is nog niet direct verbeterd, zo wordt aangegeven. Wel is het duidelijk dat het biggenaanbod in Duitsland afneemt, terwijl de vraag aan het verbeteren is. Mogelijk dat het effect hiervan voor de Nederlandse biggenexport in de komende weken meer merkbaar wordt.

Handelaren zijn het er unaniem over eens dat de DCA BestPigletPrice deze week omhoog moet. Wel verschillen de meningen – zoals gebruikelijk – over de te nemen stappen. Op basis van de opgaven stijgt de notering met €2,50 tot €46 per big. Hiermee is de najaarsdip nagenoeg tenietgedaan. 

Klik hier voor een toelichting op de DCA BestPigletPrice. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden