Shutterstock

Nieuws Varkensmarkt

Ook Duitse varkensprijs zet stap naar boven

23 November 2022 - Wouter Baan

Het is duidelijk merkbaar dat de varkensmarkt toewerkt naar Kerst. In navolging op de DCA Beursprijs doen Nederlandse slachterijen de notering omhoog. Ook de Duitse varkensprijs doet mee aan de opleving.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na vijf stabiele mutaties op rij stijgt de VEZG-notering deze week met €0,05 tot €1,95 per kilo. Het is de eerste verhoging sinds half september, waarna de markt flink onder druk kwam. Met de decembermaand op komst is er weer ruimte voor verhogingen, ook in Nederland. In navolging van Vion hebben ook Compaxo en Van Rooi de notering verhoogd. De andere partijen volgen waarschijnlijk ook.

Krapper aanbod
Een krapper varkensaanbod ligt aan de basis van de kerstopleving. Met name in Nederland wordt intensief geslacht, zo blijkt uit de slachtcijfers die al wekenlang ruim boven de 300.000 liggen. Tot aan de laatste week voor kerst zullen de slachtaantallen waarschijnlijk hoog blijven. In Duitsland werden vorige week 787.888 varkens geslacht. Dat is relatief veel, afgaande op de diep gezonken slachtcijfers dit jaar.

Slachterijen zitten verlegen om varkens om de aantrekkende kerstvraag op te vangen. De vraag naar de luxere vleesonderdelen trekt duidelijk aan. Dit blijkt onder meer uit de prijzen voor hammen die hoger worden. Meer dan andere jaren lijkt de varkensvleesconsumptie te kunnen profiteren van de hoge rundvlees- en pluimveevleesprijzen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox