Shutterstock

Analyse DCA BestPigletPrice

Biggenmarkt raakt in vorm en boekt terreinwinst

29 November 2022 - Wouter Baan

Het geeft de biggenmarkt nog meer energie nu ook de varkensprijzen naar boven toe bewegen. Dit stelt de markt in staat om grote stappen te zetten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een novemberopleving op de biggenmarkt is gebruikelijk, maar de markt stijgt dit jaar harder dan anders. Door de hoge slachtcijfers is er veel plaatsingsruimte. Daarbij zorgen de stijgende prijzen voor extra vraag, terwijl zeugenhouders geen haast hebben om te leveren.

Dit resulteert in een markt die in het teken staat van krapte. Voor handelaren is dat bijna even wennen, gezien de markt in de afgelopen maanden in het teken stond van een aanhoudend ruim aanbod.

Duitse vraag neemt toe
De exportvraag wordt als goed omschreven, vooral Spanje trekt aan de biggen. Ook vanuit Duitsland komt de koopinteresse los, geven handelaren aan. De zogenaamde 'flexmesters' overwegen toch weer om koppels op te leggen, ondanks de hoge energie- en voerprijzen. De Duitse biggenprijs (VEZG) gaat deze week met maar liefst €4 omhoog tot €55. Ook de toeslagen die moeten worden betaald, lopen wat op.

Goed momentum
De biggenmarkt zit in een goed momentum en dat zal zo blijven tot de gebroken slachtweken rondom kerst. Dit stelt de markt in staat om voor de jaarwisseling nog wat terreinwinst te boeken. Op basis van de opgaven stijgt de DCA BestPigletPrice met €3 tot €49 per big.

Het lijkt een kwestie van tijd voordat er weer een vijf voor de BPP staat. Alleen in 2019 was dat rond deze tijd van het jaar zo het geval. Daarbij moet worden opgemerkt dat hogere prijzen voor vermeerderaars meer dan welkom zijn om uit de kosten te kunnen komen.

Klik hier voor een toelichting op de DCA BestPigletPrice. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden