Shutterstock

Analyse DCA Beursprijs

Slachtcijfer keldert, varkensaanbod blijft krap

2 December 2022 - Wouter Baan

De varkensmarkt is bezig aan een klassieke kerstopleving die veel meer teweegbrengt dan vooraf was ingeschat. Ondanks toenemende weerstand van slachterijen zet de DCA Beursprijs opnieuw een stap naar boven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de laatste weken van het jaar is het nooit saai op de varkensmarkt. Dit jaar al helemaal niet, want de markt is volop in beweging, ook in omliggende landen. Zo steeg de Duitse varkensprijs deze week weer met €0,05 tot €2 per kilo. De trendsettende Internetbeurs is intussen al doorgestegen tot €2,10 per kilo. Dit suggereert dat de Duitse VEZG-notering volgende week opnieuw een stap gaat zetten.

Weerstand
De weerstand van slachterijen neemt nu wel fors toe. Een stijging van de varkensprijs was vooraf ingecalculeerd, maar het huidige stijgingstempo vinden zij soms te snel gaan. Er wordt daarom flinke weerstand geuit, hoewel de vleesprijzen ook behoorlijk snel naar boven toe bewegen. De vraag naar vlees is nog altijd groot. Vooral de retail zit om grote volumes verlegen om de kerstvraag op te vangen. Door de schaarste en hoge prijzen van het rundvee- en pluimveevlees lijkt varkensvlees dit jaar meer dan ooit in trek.

Ook de export buiten China toont verbetering. Uit de meest recente exportcijfers van Eurostat over september, blijkt dat er die maand vanuit Nederland ruim 20.000 ton naar het Aziatische land ging. Dit is een stijging van circa 25% vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. In aanloop naar het Chinees Nieuwjaar zijn inkopers nog altijd actief. 

Slachtcijfer zakt terug
Opvallend is de grote teruggang in het Nederlandse slachtcijfer. Dat zakte afgelopen week terug van 343.547 tot 309.045 geslachte varkens, waarbij het gemiddelde slachtgewicht weer wat opliep. Deze teruggang past niet bij het seizoenspatroon en laat zich deels verklaren doordat slachterijen soms niet meer op zaterdag slachten. Het is niet alleen te herleiden naar het opdrogende varkensaanbod, hoewel daar volgens veel handelaren wel sprake van is. ''Er wordt door slachterijen aan de varkens getrokken'', zo wordt aangegeven.

DCA Beursprijs 
Ondanks de tegendruk van slachterijen gaat de DCA Beursprijs 2.0 opnieuw omhoog. De prijs van geslachte varkens stijgt met €0,03 tot €1,92 per kilo. De prijs van levende varkens stijgt met €0,02 tot €1,51 per kilo.

Klik hier voor een toelichting op de notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden