Shutterstock

Analyse Varkens

Spanning op varkensmarkt houdt biggenprijs gelijk

2 Januari 2023 - Wouter Baan

Na een opleving in het vierde kwartaal doen de biggenprijzen het nu even rustiger aan. De onrust op de varkensmarkt maakt dat de vraag wat is afgekoeld, hoewel er sprake blijft van krapte.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ondanks de gebroken weken is er geen sprake van een ruim aanbod, noch op de varkens- of biggenmarkt. De gebruikelijke 'varkensprop' na de jaarwisseling is er dit jaar niet. Toch is er onrust op de varkensmarkt. Dit komt door snel dalende vleesprijzen door een totaal gebrek aan vraag, zoals slachterijen dat zelf formuleren. Hoewel deze boodschap in de primaire sector slecht valt, is dit wel de situatie waarin de markt zich momenteel begeeft. De verzachtende omstandigheden zijn daarbij dat de vleesmarkt vrijwel elk jaar moeizaam van start gaat. 

Vion blijft gelijk
Een aanknopingspunt voor meer rust is dat Vion deze week niet verder verlaagt, maar de varkensprijs laat staan op €1,96 per kilo (inclusief btw). Of de Duitse notering woensdag ook onveranderd gaat muteren (en daarmee schadevrij blijft) wordt voor mogelijk gehouden. Tegelijkertijd zijn sommige handelaren er stellig van overtuigd dat het mes ook in de Duitse varkensprijs gaat. En misschien nog wel dieper dan in Nederland, gezien er in het geruchtencircuit over een daling van misschien wel 10 cent wordt gesproken. Deze onrust komt de biggenhandel niet ten goede. 

BPP gelijk
Hoewel de ondertoon op de biggenmarkt nog altijd positief is, pleiten veel handelaren ervoor om de biggennotering deze week ongemoeid te laten. Rust bewaren is het devies. Ook op basis van de Spaanse exportvraag is een plus niet te rechtvaardigen, gezien de handel tegen gelijkblijvende prijzen gaat. Zodoende blijft de DCA BestPigletPrice staan op €56,50 per big.

Klik hier voor een toelichting op de DCA BestPigletPrice. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden