365 Focus Photography / Shutterstock.com

Nieuws Export

Duitse landbouwexport toont trendbreuk in 2022

12 Januari 2023 - Wouter Baan

De landbouwexport van Duitsland is vorig jaar geslonken, in volume althans. Door de fors gestegen grondstofprijzen nam de uitvoerwaarde wel toe, zo blijkt uit een prognose van de Duitse landbouwexportfederatie GEFA.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In volume daalde de export van landbouwgoederen (inclusief machines) met 6,3% tot 60,6 miljoen ton. Dit kan gezien worden als een trendbreuk, want in de jaren hiervoor was telkens sprake van een stijgende tendens. De teruggang komt mede door de verstoring in ketens, waardoor volumes onder druk staan. Daarbij kampt Duitsland nog altijd met een exportverbod van varkensvlees in veel landen buiten Europa, vanwege Afrikaanse varkenspest. Ook de harde lockdown in China maakt dat er minder afzet was in dat land.

Prijzen stuwen uitvoerwaarde
De uitvoerwaarde van de agrarische export steeg wel, met 14,3% tot €98,5 miljard. Dit komt voornamelijk door de fors gestegen grondstofprijzen, mede als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Duitsland exporteert veel graan, net als zuivelproducten en die prijzen zijn flink opgelopen. Het agrarische handelsoverschot in Duitsland neemt de laatste jaren af. Over de eerste tien maanden bedroeg deze €16,2 miljard negatief. Dit komt doordat Duitsland relatief dure levensmiddelen importeert.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox