Shutterstock

Analyse Varkens

Lucht op varkensmarkt klaart snel op

20 Januari 2023 - Wouter Baan - 2 reacties

Het kan vriezen en het kan dooien op de varkensmarkt. Na een stroeve start in 2023 is de vraag naar varkens ineens opperbest. Volgens handelaren is het aanbod niet in staat om de vraag van slachterijen in te vullen. Maar of slachterijen de varkensprijs ook gaan verhogen is een tweede.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De stemming op de varkensmarkt is duidelijk omgeslagen. Zelfs de meest pessimistische handelaren zijn ineens optimistisch, of in elk geval optimistischer. Of de vraag naar varkens is verbeterd, of dat het aanbod tegenvalt? Wie het weet mag het zeggen. De afzet loopt in elk geval ineens veel vlotter, waardoor de vraag het aanbod momenteel overstijgt. Dit maakt de recente prijsverlagingen extra zuur, temeer omdat de Duitse varkensprijzen de storm konden weerstaan.

Slachtcijfers
Kijkend naar de slachtcijfers dan valt een krap aanbod niet direct te bespeuren, in Nederland althans. Vorige week hingen 311.255 varkens aan de haak met een gemiddeld slachtgewicht van ruim 100 kilo. Wel liggen de slachtcijfers iets onder het niveau van andere jaren, maar het verschil is niet zo groot. Klaarblijkelijk is de wil om varkens aan de haak te krijgen verbeterd in de afgelopen dagen. Dit komt mede door zaterdagslacht. 

De vleesprijzen voelen meer solide aan, al blijft de afzet zwak. Nadat de karkas-onderdelenprijzen kort na de jaarwisselingen flinke afwaarderingen moesten incasseren, heeft de vleesverwaarding momenteel weer vaste grond onder de voeten. Wel is de varkensmarkt veel optimistischer dan de vleesmarkt. 

DCA Beursprijs
Veel handelaren opteren voor een verhoging van de DCA Beursprijs. De prijs van geslachte varkens stijgt met €0,02 tot €1,84 per 100 kilo. De prijs van levende varkens stijgt met €0,01 tot €1,43 per kilo. Of de slachterijen volgende week ook gaan verhogen, valt nog wel te bezien.  

Klik hier voor een toelichting op de notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox