Shutterstock

Analyse Varkens

Varkensmarkt heeft nu al het voorjaar in de bol

27 Januari 2023 - Wouter Baan

Hoewel het nog januari is, lijkt de voorjaarsopleving nu al vat te krijgen op de varkensmarkt. De vraag naar slachtrijpe varkens is veel beter dan verwacht en dat legt een krap aanbod bloot. Nederlandse slachterijen hebben dit deels zelf in de hand gewerkt. De DCA Beursprijs zet een grote stap omhoog.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De stemmingswisseling op de varkensmarkt is bijna niet te bevatten. Twee weken geleden nog stond de varkensprijs onder behoorlijke druk door verlagingsdrang bij slachterijen. Nu moeten slachterijen zich in allerlei bochten wringen om voldoende aanbod aan de haak te krijgen. De 'Houdini-act' van Vion, door midweeks de varkensprijs met terugwerkende kracht te verhogen, is tekenend voor de krapte. De marktleider van slachtend Nederland moest mee met de verhoging van vier cent die de andere slachters woensdag doorvoerden. Door niet te wachten op de nieuwe week trachtte Vion de schade middels een correctie te lijmen.

Aanbod bepalend voor stemming
De aantrekkende varkensprijzen zijn vooral een aanbodkwestie. Door aanhoudend teruglopende dieraantallen in Noordwest-Europa is het overaanbod behoorlijk afgeslankt. Van een varkensprop rond de jaarwisseling was al geen sprake en nu al zijn er tekorten. Dat belooft nog wat voor de voorjaarsopleving die elk jaar de prijzen opdrijft. Voor varkenshoudend Nederland zijn het interessante ontwikkelingen. Voor slachterijen geeft het ongetwijfeld de nodige hoofdbrekens.

Het tekort aan slachtrijpe varkens hebben slachterijen deels zelf in de hand gewerkt door kort na de jaarwisseling flinke pressie uit te voeren. Waar de Duitse varkensprijzen redelijk eenvoudig overeind bleven, voerden Nederlandse slachterijen meermaals verlagingen door. Dit heeft er toe geleid dat de varkenshandel vaker varkens naar Duitsland rijdt. Er gingen in de eerste drie weken van dit jaar telkens zo'n 5.000 extra varkens naar Duitsland. Daar willen ze de varkens maar wat graag hebben, hoewel dat niet hardop wordt uitgesproken. Door de prijzen nu weer krampachtig te verhogen, proberen Nederlandse slachterijen zich weer op de kaart te zetten. Overigens zijn de 314.711 in de afgelopen week niet als laag te bestempelen, wat impliceert dat de wil om te slachten tamelijk groot is.

De aantrekkende varkensprijzen rijmen niet met de vleesmarkt waar de afzet niet wild is. China houdt zich afzijdig en de Europese retail bestelt enkel het broodnodige, zo klinkt in de wandelgingen. Wel zeggen insiders dat de bedrijvigheid weer wat toeneemt.

DCA Beurprijs in de lift
De Nederlandse varkenshandel pleit voor volgende week voor behoorlijke prijsverhogingen, die deels correcties betreffen. Op basis van de opgaven stijgt de DCA Beursprijs 2.0 voor geslachte varkens met €0,05 tot €1,89 per kilo. De prijs van levende varkens stijgt met €0,04 tot €1,47.

Klik hier voor een toelichting op de notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden