Shutterstock

Analyse Varkens

Biggenprijs zet grote passen omhoog

6 Februari 2023 - Wouter Baan

De losgeslagen stemming op de varkensmarkt beïnvloedt de biggenhandel sterk. De markt zat al in de lift en neemt nu nog grotere passen omhoog. Een nieuw prijsrecord ligt in het verschiet.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De biggenmarkt komt steeds meer in het teken van schaarste te staan. Dit komt mede door twijfelende vleesvarkenshouders die nu toch besluiten om biggen op te leggen. De snel stijgende varkensprijs wakkeren het vertrouwen in de sector behoorlijk aan. Daarnaast is er ook zicht op een daling van de kostprijs, hoewel de mengvoerprijzen in januari nog amper omlaag gingen.

Vrijwel alle varkenshandelaren maken melding van een krap aanbod en uitstekende afzetmogelijkheden. Naast de binnenlandse vraag blijft ook het buitenland aan de Nederlandse biggen trekken. Spaanse integraties vragen om grote aantallen en zijn bereid hiervoor flink de portemonnee te trekken. De exportaantallen liggen boven het niveau van voorgaande jaren. 

Veel sentiment
Al met al zit er veel sentiment in de markt. Passende prijzen zijn nodig om de afzet in goede banen te leiden, zo wordt aangegeven. Op basis van de opgaven stijgt de DCA BestPigletPrice deze week met €4 tot €65,50 per big. De Duitse VEZG-biggenprijs steeg afgelopen week met €3 tot €67 per big.

Historisch gezien blijft de markt nog zeker vijf á zeven weken plussen tot de piek voorjaarsopleving bereikt is. In 2020 steeg de markt tot een recordstand €75,50 per big. De markt loopt momenteel op schema om dit record te evenaren of zelf te overtreffen wanneer de gekte op de varkensmarkt blijft aanhouden.

Klik hier voor een toelichting op de DCA BestPigletPrice. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden