Shutterstock

Nieuws Varkens

Historische prijsrally op varkensmarkt ten einde

22 Februari 2023 - Wouter Baan

De historische opmars op de Duitse varkensmarkt is gestopt nu de VEZG-notering niet verder stijgt. Een roerige periode komt daarmee ten einde. In Nederland klimt Compaxo boven Westfort en Van Rooi. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na drie wilde weken waarbij de prijzen hard opliepen, is de Duitse varkensprijs vanmiddag afgevlakt op €2,28 per kilo. Hoewel de opleving dus niet eens heel lang duurde, is er in die drie weken wel bijna 30 cent bij de prijs opgekomen. In Nederland plussen de slachterijnoteringen nog wel.

Opvallend daarbij is dat de Compaxo-notering met 5 cent stijgt tot €2,09 en daarmee boven die van Van Rooi kruipt. Compaxo komt daarmee op gelijke voet met Westfort te staan. Doorgaans is de roepprijs van Van Rooi juist een fractie hoger. De uiteenlopende mutaties in de afgelopen weken bevestigen de aanhoudende krapte aan de slachtlijn. 

Historische weken
Terugkijkend op de afgelopen weken was het stijgingstempo in Duitsland niet alleen heel snel, de markt bereikte tevens niveaus die in het verleden voor onmogelijk werden gehouden. Ondertussen is er een nieuwe werkelijkheid gaande, waarbij er misschien wel structureel €2 voor de prijs blijft staan. Op de korte termijn is er in elk geval voldoende marge om dit vast te houden. Ten aanzien van de kostprijs zou het voor varkenshouders in elk geval zeer wenselijk zijn. Voor slachterijen zijn de fors hogere prijzen een behoorlijke aanslag op het werkkapitaal, zo mag je aannemen althans.

Met de afvlakkende Duitse prijs ontstaat er waarschijnlijk meer rust in de markt. Het aanbod is nog steeds krap en de vleesafzetmogelijkheden verbeteren, waarbij de onderdelen prijzen eveneens snel oplopen. De komende weken moet blijken of de voorjaarsopleving al is geweest, of dat er in maart of april misschien nog wel meer verhogingen in het vat zitten.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden