Agrifoto

Analyse Mest

Mesthandel wil zich niet branden aan vaste prijs

24 Februari 2023 - Wouter Baan

De start uitrijdseizoen dat nu goed een week aan de gang is, verloopt vooralsnog rustig. Op veel plekken is het vaak nog te nat om grote volumes uit te rijden. Daarbij maken de aangescherpte mestregels particuliere grondbezitters terughoudend om mest op te nemen. De cocktail van deze factoren maakt dat mesthandelaren zeer terughoudend zijn om vaste prijsafspraken voor het lopende seizoen te maken. Met name in rundveedrijfmest wringt de schoen. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er is met name door melkveehouders de afgelopen dagen zeer dankbaar gebruik gemaakt dat er weer mest kan worden uitgereden. De volumes die worden uitgereden beperken zich nog hoofdzakelijk tot de hoger gelegen graslandpercelen. Akkerbouwers zijn veelal nog terughoudend en wachten op beter weer. Commissionairs omschrijven de start van het uitrijdseizoen per saldo als 'tammetjes'. De situatie zal vermoedelijk snel verbeteren, gezien er volgende week droog en zonnig weer voorspeld is. Het is daarom waarschijnlijk 'stilte voor de storm', zoals de situatie eveneens wordt getypeerd.

Prijsvorming lastig te voorspellen
Toch vinden veel insiders het lastig om de prijsvorming dit jaar te voorspellen. Met name vanuit de melkveehouderij is het aanbod drukkend ruim. Veel melkveehouders bellen hun afnemers voor het maken van vaste prijsafspraken, maar daar durven handelaren zich vaak niet aan te branden. Het punt is namelijk dat met het wegvallen van de bufferzones uitrijdruimte verloren gaat. Daarbij zijn particuliere grondbezitters terughoudend om mest uit te rijden. Zij moeten in het kader van het realtime Vervoersbewijs dierlijke meststoffen sinds dit jaar zelf met de mestboekhouding aan de slag. Voor 'die paar hectares' is dit tamelijk complex. Vermoedelijk gaat ook hier uitrijdruimte verloren, zo denken commissionairs althans.

Van week tot week
Tijdens het voorjaar van 2022 zat het weer bijzonder mee en zakten de ophaalbijdragen terug naar ruim €10 per kuub. Met die gedachte willen melkveehouders graag opnieuw prijsafspraken maken, maar die vlieger gaat niet op. Handelaren denken dat de prijzen dit jaar minder ver gaan zakken en willen de situatie liever van week tot week bekijken. Voor varkensmest is het maken van prijsafspraken eenvoudiger. Daar gaan prijzen rond voor levering tot juni uiteenlopend van €16 tot €19 per kuub, afhankelijk per regio. Door de krimpende varkensstapel is het mestaanbod overzichtelijker. Het aantal melkkoeien (en daarmee de mestproductie) is door de goede melkprijs juist aanzienlijk toegenomen, afgaande op de fors hogere melkproductie in ons land.

Mestprijzen nog stabiel
Op dit moment bewegen de ophaalbijdragen van DCA door de bank genomen stabiel. Varkensdrijfmest noteert in het midden kort onder €20 en in het zuiden een stukje boven die grens. Mestkelders met rundveedrijfmest worden momenteel voor circa €18 leeggepompt. Veel melkveehouders vinden dit echter duur en speculeren op lagere prijzen. Naarmate het weer verbetert en akkerbouwers de lente in de bol krijgen, zal de markt ongetwijfeld gaan dalen. Onzeker is echter wel waar de bodem dit jaar komt te liggen. 

Klik hier om het verloop van de DCA-ophaalbijdragen in te zien.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden