Shutterstock

Analyse Varkens

Vleeshandel moet wennen aan hoge varkensprijzen

24 Februari 2023 - Wouter Baan

Een enerverende periode op de varkensmarkt is ten einde. Na wilde weken, waarbij de noteringen hard opliepen, neemt de markt nu gas terug. Het aanbod blijft echter onverminderd krap, waardoor het plafond nog niet bereikt lijkt. Aan de andere kant is de spanning in de markt duidelijk merkbaar, met name vleesinkopers moeten wennen aan de hogere prijzen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Toch nog eerder dan verwacht is de Duitse varkensprijs deze week afgevlakt op €2,28 per kilo. Op basis van de opportunistische Internetbeurs hadden insiders soms nog een grotere prijsopleving verwacht, maar dat feestje gaat niet door. Toch leeft in de primaire sector een gevoel van tevredenheid, nu de markt 'eindelijk' aan hun zijde is. 

Aanpoten voor slachterijen
Met een stabiele Duitse prijs worden slachterijen niet overvraagd, hoewel zij naar eigen zeggen behoorlijk moeten aanpoten om de hogere varkensprijzen door te berekenen op de vleesmarkt. Kijkend naar de vleesmutaties van DCA, dan blijkt dat daar niet direct uit. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat dit spothandel betreft. De leveringscontracten voor de langere termijn zijn vaak op lagere prijsniveaus afgesloten. Dat slachterijen met margeverlies te kampen hebben, is daarom aannemelijk.

De vleesverwerkende industrie is momenteel zeer terughoudend om voorraden aan te leggen, nu de onderdelen prijzen zo hoog zijn opgelopen. Inkopers moeten duidelijk nog wennen aan de hogere prijzen, waardoor de vleeshandel zich vooral tot de korte termijn beperkt. De vrees is dat varkensvlees met vraaguitval geconfronteerd wordt als de prijzen in het winkelschap verder oplopen. Door de recente prijsrally zitten er immers extra prijsverhogingen aan te komen. 

Aanbod aanhoudend krap
Aan de andere kant is het aanbod aanhoudend krap. Al twee weken op rij beweegt het slachtcijfer in Nederland ruim onder de grens van 300.000 varkens. Daarmee wordt het krappe aanbod op papier bevestigd. De gewichten lopen wel wat op, tot kort boven de 100 kilo. Hier en daar worden varkens dus vastgehouden, wat door de snelle prijsopleving ook niet verwonderlijk is. Deze prikkel wordt minder nu de varkensprijzen afvlakken. In Duitsland kon het slachtcijfer de afgelopen weken nog maar net standhouden boven de grens van 700.000 varkens. Historisch gezien zijn dit extreem lage aantallen, die eerder niet eens in gebroken weken voorkwamen. 

Door de krimpende dieraantallen zijn lage slachtcijfers echter een nieuwe werkelijkheid. Dit legt een stevig fundament onder de varkensprijzen, waarbij later dit voorjaar verdere prijsverhogingen waarschijnlijk tot de mogelijkheid behoren. Op basis van de opgaven blijft de DCA Beursprijs voor de geslachte varkens staan op €2,19 per kilo. De prijs van levende varkens noteert eveneens onveranderd op €1,73 per kilo.

Klik hier voor een toelichting op de notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden