Shutterstock

Analyse Varkens

Zeugenprijs stijgt alweer, kan varkensprijs volgen?

3 Maart 2023 - Wouter Baan

De rust op de varkensmarkt mag dan zijn teruggekeerd, de ondertoon blijft ontzettend goed. De stijgende noteringen voor slachtzeugen onderstrepen dit.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na weken met snelle prijsstijgingen kan de markt nu even uitpuffen, al hebben de zeugenprijzen de stijgende lijn alweer opgepakt. Door de hoge biggenprijzen is er eindelijk zicht op serieus rendement bij vermeerderaars en daarmee stagneert de aanvoer van slachtzeugen bij slachterijen. De spoeling was toch al dun. 

Zeugenprijs trendzetter?
Bij sommige varkenshandelaren leeft de gedachte dat ook de varkensprijzen op korte termijn weer gaan stijgen. De zeugenprijs is immers vaker een trendzetter en historisch gezien stijgen de varkensprijzen vaak in maart. Slachterijen zijn terughoudender. Zij zeggen dat het door vertalen van de hogere inkoopsprijzen op de vleesmarkt geen gemakkelijk klus is, hoewel er zeker progressie is geboekt. Wel is het zo dat vleesinkopers duidelijk moeten wennen aan de hoge onderdelenprijzen en daarom terughoudend zijn om langetermijncontracten af te sluiten. Dit maakt het voor slachterijen lastig om zekerheid in te bouwen.

Door het aanhoudend krappe varkensaanbod lijken de hogere varkensprijzen desalniettemin een zekerheid. Wel krijgen Nederlandse slachterijen momenteel meer varkens aangeboden, doordat sommige handelaren zijn gestopt met het leveren aan Gosschalk. Zijn claimen dat de betalingsachterstanden oplopen. Gosschalk zou verwikkeld zijn in het faillissement met een Deense vleesafnemer. Bij Gosschalk was vrijdagmiddag niemand aanwezig voor commentaar op de zaak. 

Aanbod blijft krap
Het Nederlandse slachtcijfer beweegt de afgelopen weken stabiel rond 290.000 varkens. De behoefte naar varkens is groter. In de komende periode ligt bovendien een seizoensmatige daling voor de hand, waardoor het aanbod voorlopig krap lijkt te blijven. Dit is ook in Duitsland, België en Denemarken het geval. Op basis van de opgaven blijft de DCA Beursprijs 2.0 voor de geslachte varkens staan op €2,19 per kilo. De prijs van levende varkens noteert eveneens onveranderd op €1,73 per kilo.

Klik hier voor een toelichting op de notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden