Shutterstock

Analyse Varkens

Gosschalk heeft beter alternatief voor VanDrie

15 Maart 2023 - Wouter Baan - 1 reactie

Niet de VanDrie Group, maar een andere koper gaat aan de haal met de noodlijdende exportslachterij Gosschalk uit Epe. Daarmee krijgt de soap een onverwachte wending. Aan het eind van deze week wordt witte rook verwacht, zo klinkt in de wandelgangen. Dat Gosschalk eigenhandig de deal met VanDrie opblies, is een signaal dat ze waarschijnlijk een beter alternatief hebben gevonden. Meerdere namen worden daarbij genoemd. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De anders teruggetrokken slachterij Gosschalk is nu al een paar weken volop in het nieuws. Eerst toen bekend werd dat de VanDrie Group een meerderheidsbelang van 60% had verworven. Een paar weken later toen bleek dat de slachterij in acute liquiditeitsproblemen zat vanwege een het faillissement van een Deense afnemer. Hierdoor konden de varkens niet meer werden betaald. Hierop werd het slachten van varkens noodgedwongen grotendeels stilgelegd. Het slachten van runderen gaat wel door. Waarschijnlijk omdat dit via een andere BV gaat. 

Bij naar verluidt tientallen varkenshandelaren heeft de slachterij flinke betalingsachterstanden. Mede vanwege de torenhoge varkensprijzen gaat het om veel geld, zo geven betrokkenen handelaren aan. Om miljoenen euro's bij individuele handelaren.

VanDrie vangt bot
Gisteren kregen de ontwikkelingen onverwacht een nieuwe wending, toen Gosschalk de intentieverklaring met VanDrie eigenhandig opzegde. VanDrie is niet bereid om de financiële gaten te dichten, voorafgaand aan de goedkeuring van de mededingsautoriteiten, zo staat in een gezamenlijke persverklaring te lezen. Gosschalk voegde hier nog een alinea aan toe, waarin staat dat ze in een vergevorderd stadium zijn met een nieuwe koper. Wie dat is, wordt niet vermeld. Voor VanDrie brengt de soap veel gedoe met zich mee, waarbij ze uiteindelijk met lege handen achterblijven. Dat Gosschalk eigenhandig deze deal durfde af te blazen, kan alleen als ze een beter alternatief hebben, zo geeft een betrokken handelaar aan. 

Tönnies, Compaxo, of?
In de hele soap is Gosschalk zelf niet voor mondeling commentaar bereikbaar. Een belronde door de markt leert dat diverse partijen op de hoogte zeggen te zijn wie de nieuwe koper is, maar het verwarrende is dat meerdere namen worden genoemd. Het zou om een Duitse slachterij gaan, al klinkt minder concreet ook de naam van Compaxo. Mocht het om een Duitse partij gaan, dan zou de naam van het kapitaalkrachtige Tönnies in elk geval een logische zijn, al blijft het speculeren. De partij in kwestie is in elk geval bereid zijn om de benodigde financiering te verzorgen, zo geeft Gosschalk zelf aan in het persbericht. Gezien het om mogelijk (tientallen) miljoenen euro's gaat, is dat een groot risico. Hierdoor is het onlogisch dat een coöperatief slachtconcern dit zou doen. Eind deze week - waarschijnlijk vrijdag - wordt er witte rook verwacht, zo geven insiders aan.

Morgen is er eerst nog rechtszaak, waarbij Gosschalk middels een WHOA-procedure een faillissement probeert af te wenden. Op dit moment zijn alle poppetjes nog volop in beweging. Vanochtend nog zijn diverse betrokken handelaren samengekomen op het kantoor van Gosschalk om te werken aan een oplossing. Ondanks de complexe problemen, is er ook waardering voor de manier waarop Gosschalk het poogt op te lossen, zo geeft een betrokken partij aan. 

Verliezen in 2021
Gosschalk zit overigens al langer in financieel zwaar vaarwater, zo blijkt uit het meest recente jaarverslag van 2021. In dat jaar werd een verlies geleden van €5,1 miljoen, mede doordat het bedrijf in de maanden juli en augustus niet kon slachten. Dit vanwege een schorsing door NVWA, vanwege misstanden omtrent dierwelzijn in de slachterij. Het jaar daarvoor was de winst een €131.000, wat ten aanzien van de omzet niet veel is. De schuldenpositie liep in 2021 behoorlijk op. Dit verklaart mogelijk dat het bedrijf snel in de problemen kwam, nadat een Deense afnemer failliet ging. Rondom de intentieverklaring met VanDrie werd door Gosschalk aangegeven dat de overname meer stabiliteit zou geven.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden