Shutterstock

Analyse Varkens

Pasen prikkelt Nederlandse varkensmarkt

24 Maart 2023 - Wouter Baan

Hoewel de varkensprijzen al tot torenhoge niveaus waren opgeklommen, is de koek nog niet op. Met de paasdagen voor de boeg heeft de markt opnieuw vleugels gekregen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door het aanhoudende krappe varkensaanbod in Europa is er weinig meer nodig om de varkensprijzen in beweging te krijgen. In de afgelopen weken nam de markt een adempauze met de gedachte dat rondom de Paasdagen er opnieuw stijgingsruimte zou komen. Ergens lag een plus dus wel voor de hand, al kwam de verhoging van de Duitse varkensprijs afgelopen woensdag toch nog als een verrassing. Met een verhoging van 5 cent was niet direct rekening gehouden in de markt, al wordt er nu wel al rekening gehouden met een verhoging in de komende week. 

Trek in de lucht
Met de Duitse plus is de varkensmarkt opnieuw tot leven gekomen, ook in Nederland en elders in Europa. Het varkensaanbod in Nederland is overigens niet overdreven krap, doordat de aanvoer bij Gosschalk moet worden herverdeeld bij de rest. Toch zit er voldoende trek in de lucht. Slachterijen hebben komende week behoefte aan veel aanvoer om de aantrekkende vraag op de vleesmarkt in te vullen.

Met name de luxe onderdelen als hammen en haasjes zijn in trek, waardoor aantallen aan de slachtlijnen geboden zijn. De stemming op de vleesmarkt valt zeker niet tegen in aanloop naar Pasen, hoewel sommige slachterijen anders willen doen geloven. De vleesvoorraden in Europa zijn krap, met name op de versmarkt. Daardoor komen de prijzen gemakkelijk in beweging. Wel moet gerealiseerd worden dat de huidige stemming van tijdelijk aard is en door Pasen gedreven is.

DCA Beursprijs
In navolging op de beweging in Duitsland zet ook de DCA Beursprijs 2.0 een stap naar boven. De notering voor de geslachte varkens stijgt met 5 cent tot €2,24 per kilo, wat een nieuw record is. De notering van levende varkens plust met 4 cent tot €1,77 per kilo. 

Klik hier voor een toelichting op de notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden