Shutterstock

Analyse DCA BestPigletPrice

Ongewone prijsverhoging en record op biggenmarkt

27 Maart 2023 - Wouter Baan

De seizoenspiek op de biggenmark leek al bereikt te zijn, maar eind maart nemen de noteringen opnieuw de benen. Aantrekkende varkensprijzen en een aanhoudend krap biggenaanbod vormen hiervoor een vruchtbare voedingsbodem.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Om maar direct met de deur in huis te vallen: de DCA BestPigletPrice stijgt deze week met €1,50 tot €77 per big. Daarmee vestigt de notering een nieuw record. Het bestaande record dat dateert uit 2020, was enkele weken geleden al aangetikt en wordt nu dus ook overschreden. De Duitse biggenprijs steeg vrijdag al met €3 tot €83 per big, wat een evenaring is van het bestaande record uit 2020.

Ongewoon patroon
Historisch gezien zijn deze prijsstijging eind maart zeer ongewoon. Doorgaans bereikt de biggenmarkt ergens rond week 10 de seizoenspiek om vervolgens weer terug te zakken tot lagere niveaus, zoals dat in 2020 het geval was. De hernieuwde prijsopleving is een bewijs van een krap aanbod. Daarbij zorgen de aantrekkende varkensprijzen in aanloop naar Pasen voor extra koopinteresse, hoewel de weerstand tegen de hoge prijzen bij vleesvarkenshouders blijft bestaan.

Of de biggenmarkt volgende week opnieuw kan plussen, is nu nog niet te zeggen. Veel zal afhangen van de stemming op de varkensmarkt. Die markt is momenteel weliswaar heel positief, maar dat is grotendeels ingegeven door Pasen. Daarbij is het aannemelijk dat het biggenaanbod in de komende weken seizoensmatig weer gaat toenemen, al is daar op dit moment niet nog niet heel veel van te merken.  

Klik hier voor een toelichting op de DCA BestPigletPrice. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden