Eigen foto

Nieuws Varkens

Afrikaanse varkenspest grijpt om zich heen in Azië

28 Maart 2023 - Klaas van der Horst

Uitbraken van Afrikaanse Varkenspest (AVP) grijpen in snel tempo om zich heen in Azië. Behalve in China worden de laatste weken ook uitbraken gemeld vanuit de Filippijen, Zuid-Korea, Vietnam en Thailand.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wat er precies in China gebeurt is onduidelijk en verwarrend. Er zijn diverse berichten dat AVP daar sinds het Chinese nieuwjaar (vanaf de derde week van januari) snel om zich heen grijpt. De uitbraak zou gelijk op zijn gegaan met het versoepelen van de reisbeperkingen in verband met corona.

10% varkensstapel
Volgens diverse specialisten zou al tot 10% van de varkensstapel zijn getroffen. Dit zou dan weer kunnen leiden tot serieuze vleestekorten in het land. Anderzijds zijn er berichten, van met name de Chinese staatsmedia, dat er wel besmettingen zijn maar dat de productie van varkens en van varkensvlees niet zijn geraakt. Dit roept de vraag op wie er gelijk heeft.

Niet alleen China
Buiten China is het vertrouwen in de Chinese staatsmedia niet erg groot en onafhankelijke controle is niet mogelijk. De neiging is dus om niet alles te geloven, van wat China officieel zegt. Daarmee is er evenwel nog geen goed beeld van wat er werkelijk aan de hand is.

In vergelijking daarmee is er meer bekend over de uitbraken in de Filipijnen, Zuid-Korea, Vietnam en Thailand. Daar zijn besmettingen gemeld op meerdere bedrijven. Niet door het hele land, maar in elk van de genoemde landen zijn wel meerdere besmettingen bekend. De vraag is hoe dit zich de komende weken gaat ontwikkelen.

Kans voor Europa
Voor Europa kan er zakelijk gezien een positief kantje zitten aan deze besmettingen. Als deze verder om zich heen grijpen, kan er weer meer vraag ontstaan naar varkensvlees van elders. Dat hoeft evenwel niet per se vlees uit Europa te zijn. Brazilië heeft ook de capaciteit om behoorlijke volumes varkensvlees te leveren. Daarbij is er, voor wat China betreft, nog een verschil met de AVP-uitbraak in 2018. Toen zat China goed in de slappe was, nu is de koopkracht in China door allerlei oorzaken een stuk lager.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden