Shutterstock

Analyse Varkens

Varkensprijs als in beton gegoten

19 Mei 2023 - Wouter Baan

De stemming op de varkensmarkt is al wekenlang min of meer hetzelfde. Het ziet er bovendien niet naar uit dat hier snel verandering in komt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De varkensmarkt zit in een saaie periode, maar in de sector zijn er maar weinigen die zich hieraan storen. Voor varkenshouders bieden de recordhoge prijzen soelaas om uit de kosten te komen. Slachterijen zijn op hun beurt tevreden, zolang de inkoopprijzen maar niet verder oplopen. Verderop in de keten zit bij uitbeners en worstenmakers wel wat chagrijn, maar het krappe aanbod biedt deze partijen geen poot om op te staan.

Door de gebroken weken valt het aanbod momenteel wel ruimer uit, maar veel handelaren krijgen de planning probleemloos ingevuld. Na Pinksteren zal de krapte waarschijnlijk meer zichtbaar worden, zeker als ook het aanbod dan seizoensmatig terugloopt.

Vleesmarkten stabiel
Op de vleesmarkten zijn ook weinig veranderingen te bespeuren. De afzet van versproducten is dit voorjaar kalm, ingegeven door het koude voorjaarsweer. De komende weken lijkt het weer wel beter te worden, dus wellicht geeft dat de afzet een impuls. De afzet van gevroren bijproducten buiten Europa is eveneens kalm. Dit doordat China geen grote volumes importeert. Daarbij speelt mee dat Europa prijstechnisch gezien ongunstig scoort ten opzichte van Brazilië en de Verenigde Staten.  

Al met al zijn er geen redenen om aan de prijszetting te tornen. Op basis van de opgaven blijft de DCA Beursprijs 2.0 voor geslachte varkens staan op €2,25 per kilo. Ook de prijs van levende varkens beweegt stabiel op €1,78 per kilo.

Klik hier voor een toelichting op de notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden