Shutterstock

Analyse Varkens

Duitse varkensprijs stijgt sneller dan verwacht

24 Mei 2023 - Wouter Baan

De stilte op de varkensmarkt is doorbroken, nu de Duitse VEZG-notering een behoorlijk grote stap naar boven heeft gezet. Hoewel een verhoging ergens wel boven de markt hing, komt het eerder dan verwacht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Duitse varkensprijs stijgt met €0,05 tot €2,38 per kilo. Daarmee is er een einde gekomen aan een stabiele periode, die ruim twee maanden duurde. Tevens is hiermee het bestaande record opgerekt. Of de Duitse slachterijen gehoor geven aan deze verhoging, is woensdagmiddag nog niet bekend.

Een verdere stijging van de varkensprijzen is al tijden onderwerp van gesprek in de markt. De primaire sector en handel dringen hier al een paar weken op aan, zonder de druk bij slachterijen echt stevig op te voeren. Slachterijen zijn terughoudend en zeggen dat de vleesverkopen een stijging niet rechtvaardigt. Nu het weer in Europa verbetert, krijgt de barbecuevraag echter een impuls. Dit blijkt ook uit de karkasonderdelenprijzen van DCA die deze week omhoog gingen. Voor de prijzen voor luxe onderdelen als de haasjes en nekken. Deze ontwikkeling blijkt dus genoeg om de VEZG-notering te laten stijgen.

Pinksteren
Het krappe varkensaanbod is niet zozeer de drijvende factor. Het aanbod is weliswaar aanhoudend krap, maar dit wordt momenteel gecamoufleerd door de gebroken weken. In Duitsland werden vorige week vanwege Hemelvaartsdag ruim 100.000 varkens minder geslacht. Ook komende maandag valt een slachtdag uit, vanwege Pinksteren. Een stijging van de varkensprijs werd door insiders daarom pas na volgende week verwacht. 

In Nederland blijven de varkensprijzen deze week nog stabiel. Waarschijnlijk volgt hier aankomende week een reactie op de beweging in Duitsland. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox