Shutterstock

Analyse Varkens

Grillseizoen krijgt vat op varkensmarkt

26 Mei 2023 - Wouter Baan

Een gevoel van optimisme krijgt vat op de varkensmarkt, nu de temperaturen in Europa snel oplopen en het eindelijk voorjaar wordt. Supermarkten bereiden zich voor op het BBQ-seizoen en schalen de vleesinkopen. Wel valt het nog te bezien of consumenten ook daadwerkelijk meer vlees gaat kopen, maar die onzekerheid staat een hogere varkensprijs niet in de weg.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met een gebroken week voor de boeg zette de Duitse varkensprijs (VEZG) woensdag een behoorlijk stap omhoog. Dit is een signaal dat er in deze markt, met krappe vleesvoorraden en dito varkensaanbod, maar weinig hoeft te gebeuren om de boel in beweging te krijgen. De grote slachterijen volgden, zij dat dit niet van harte ging. Een krap aanbod maakt dat zij moeten volgen.

Inhaalslag
De stabiliteit in de afgelopen maanden kwam door het ontbreken van verkoopprikkels, maar het betere weer doorbreekt dit ogenblikkelijk.  Supermarkten gaan ervanuit dat de barbecuevraag in de komende weken een inhaalslag gaat maken, gezien het grillseizoen dit jaar relatief laat op gang kwam. De volumes die bij slachterijen en vleesverwerkers worden afgeroepen, zijn in de afgelopen dagen behoorlijk opgeschaald. Mede ook door het lange Pinksterweekend dat voor de boeg staat. 'De vleesmarkt is echt in beweging gekomen', zo laat een insider weten. Bijvangst is dat Zuid-Korea de importbeperkingen op Duits varkensvlees (deels) hebben laten varen. Dit geeft Duitse slachterijen zicht op een betere vierkantverwaarding, hoewel het effect hiervan niet heel groot is. 

De vraag is nu of consumenten daadwerkelijk meer vlees gaan consumeren op de grill, of dat het effect hiervan overschat wordt. Door het betere weer is het aannemelijk om wat extra vraag te verwachten, maar niet vergeten mag worden dat varkensvlees in de voorbije maanden onderhevig was aan flinke inflatie. Een slag om de arm is daarom nog op zijn plek. 

DCA Beursprijs 
Hoewel het gevoel van optimisme door de consument dus nog bevestigd moet worden, boeken de varkensprijzen alvast winst. De Duitse varkensprijs verhoogde het bestaande record al en ook in Nederland wordt de grens naar boven verlegd. Op basis van de opgaven stijgt de DCA Beursprijs 2.0 voor geslachte varkens met €0,05 tot €2,30 per kilo. Ook de prijs van levende varkens stijgt met €0,04 tot €1,82 per kilo. Slachterijen vinden deze verhoging aan de forse kant, ten aanzien van de vleesverkopen. Met name op de exportmarkten delft Europa het onderspit ten opzichte van Brazilië en de Verenigde Staten. Tegelijkertijd slachten diverse slachterijen ook op de zaterdag, iets wat niet zou worden gedaan als dat niet loont. 

Klik hier voor een toelichting op de notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden