Shutterstock

Analyse Varkens

Varkensaanbod droogt rap op door hoge temperaturen

9 Juni 2023 - Wouter Baan

De aanhoudende zonnige en warme temperaturen in Noordwest-Europa maken de varkensmarkt levendig. Na een korte onderbreking ging de Duitse varkensprijs deze week opnieuw omhoog. Dit zet ook de seinen op groen voor een verdere verhoging in Nederland. Nederlandse slachterijen hebben bovendien nog wat goed te maken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het was geen donderslag bij heldere hemel dat de Duitse varkensprijs (VEZG) eerder deze week verder steeg, maar tegelijkertijd was het ergens ook een verrassing. In de week daarvoor vlakte de notering immers nog af door stevige tegendruk van slachterijen. Het krappe varkensaanbod maakt dat Duitse slachterijen op dit moment prijsnemer zijn en weinig anders kunnen dan strak noteren om de slachtlijnen nog een beetje gevuld te houden.  

Nederlandse slachterijen aan zet
De Nederlandse varkensprijzen zijn door de Duitse verhoging aan zet. Niet in de laatste plaats de slachterijnoteringen die sinds een paar weken achterlopen ten opzichte van de Duitse markt en de DCA Beursprijs. Enkel Westfort dichtte deze week het gat, doordat de afzet van vleesonderdelen makkelijker liep dan ingeschat. In toenemende mate laten handelaren weten zich te oriënteren op Duitse slachterijen, wanneer dat meer geld oplevert.

Gemopper
Vanuit de slachterijsector wordt heel wat gemopperd op de stijgende markttendensen, die in hun ogen niet in lijn zijn met de vierkantsverwaarding van het karkas. Met name op de wereldmarkt zijn de oplopende prijzen een probleem, al was het verschil met de Brazilianen en de Amerikanen toch al groot. Daarbij worden argumenten aangedragen dat de vleesconsumptie op de interne markt spoedig zal wegzakken, wanneer de zomervakanties van start gaan en veel consumenten de toevlucht nemen tot de zuiderlijkere gelegen oorden van Europa. Op dit moment is dat echter nog niet op grote schaal het geval.

Sterke barbecuevraag
Door het aanhoudende warme en droge weer is de vraag naar barbecue-onderdelen groot. Dit stuwt de prijzen van procureurs bijvoorbeeld. Om aan de vraag te voldoen, zijn volle slachtlijnen wenselijk. De vraag naar varkens is daarom groot. Nu de gebroken slachtweken passé zijn, komt het krappe aanbod nog meer bloot te liggen. Temeer nu er sprake is van groeivertraging en er soms ook varkens worden vastgehouden. 

Hogere DCA Beursprijs
Op basis van de opgaven stijgt de DCA Beursprijs 2.0 voor geslachte varkens deze week met €0,04 tot €2,34 per kilo. De prijs van levende varkens stijgt met eveneens met €0,04 tot €1,86 per kilo. Daarmee lijken handelaren slachterijen de gelegenheid te geven om de achterblijvende slachterijnoteringen volgende week te kunnen laten aanhaken.

Klik hier voor een toelichting op de notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden