Shutterstock

Analyse Varkens

Varkensmarkt zo wild als een op hol geslagen stier

28 Juni 2023 - Wouter Baan - 1 reactie

Na een korte adempauze neemt de Duitse varkensprijs opnieuw de benen. Voor slachterijen is de opwaartse beweging een flinke tegenvaller, gezien de torenhoge inkoopprijzen al een blok aan het been waren. Wat betekent dit voor de Nederlandse markt?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Duitse varkensprijs (VEZG) stijgt met €0,07 tot een nimmer bereikt niveau van €2,50 per kilo. Daarmee is de prijsstijging nog groter dan in de weken hiervoor toen er 5 of 3 cent bij de prijs opkwam. Bovendien was de prijsstijging niet direct verwacht. Het barbecue-weer lijkt voorlopig voorbij, terwijl het - qua vleesafzet - tammere zomerseizoen dichterbij komt. 

Of de grote Duitse slachterijen de beweging opvolgen, is woensdagmiddag nog niet bekend. In de afgelopen weken werd dit wel telkens gedaan, om de aanvoer van slachtvarkens niet in gevaar te laten komen. Bekend is dat slachterijen de grootste moeite hebben om de prijsstijgingen te kunnen volgen, met de verkopen op de vleesmarkt. Die laten momenteel juist een afvlakkende trend zien, zo blijkt uit de onderdelenprijzen van DCA.

Extreem krap aanbod
Het extreem krappe aanbod maakt de markt echter zeer explosief. Het Duitse slachtcijfer zakte vorige week onder 700.000 varkens, wat extreem laag is voor een volle slachtweek. De overcapaciteit is enorm te noemen. Het slachtcijfer ligt 10% onder het niveau van vorig jaar toen de teruggang al flink zichtbaar was.

De hogere Duitse varkensprijs geeft ook de Nederlandse markt ongetwijfeld opnieuw een impuls. De beweging is nu nog niet terug te zien aan de slachterijnoteringen, maar dat zal volgende week anders zijn. Enkel Compaxo pluste vandaag een centje om daarmee in de roepprijs weer op gelijk niveau uit te komen met Van Rooi, Westfort en Pali. Daarmee komt het op de toeslagen aan om elkaar de varkens af te troeven. Dat laatste klinkt wat zwaar aangezet, maar is wel de realiteit in de huidige wilde markt. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden