Shutterstock

Analyse Varkens

Biggenprijs stijgt niet, maar 't was dubbeltje op zijn kant

3 Juli 2023 - Wouter Baan

Op de biggenmarkt is het onverwacht weer spannend geworden, nu de varkensprijzen wederom omhoog bewegen. De Duitse VEZG-biggennotering ging omhoog en dat trekt ook aan de DCA BestPigletPrice (BPP). Desondanks blijft de notering staan, al scheelde het niet veel. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zoals wel vaker in de afgelopen weken maakt de varkensmarkt onverwachte wendingen, waardoor ook de biggenmarkt een ongewoon patroon kent. Zelfs begin juli is de markt nog bezig met verhogingen, wat historisch gezien ongewoon is.

Toch zijn er veel handelaren die - soms stellig - vinden dat het plafond op de biggenmarkt bereikt is. De exportvraag naar Spanje loopt terug en het aanbod groeit seizoensmatig. Een eventuele verhoging op de biggenmarkt zou dan puur gestoeld zijn op de bewegingen in Duitsland, maar niet in lijn met de markt zijn. Daar voelen deze handelaren niks voor. Er is ook een groep handelaren die vindt dat de BPP juist zoveel mogelijk aansluiting moet blijven houden met de Duitse VEZG-notering, die deze week met €2 stijgt tot €93 per big. 

Onveranderde BPP
Op basis van de opgaven blijft de BPP gelijk op €79 per big. Op basis van de opgaven had het echter weinig gescheeld of er was een beperkte verhoging naar voren gekomen. Voor vleesvarkenshouders valt het dubbeltje daarmee de goede kant op, terwijl vermeerderaars vaak allang blij zijn dat de markt zelfs begin juli nog verlagingen voor zich uit kan schuiven.  

Klik hier voor een toelichting op de DCA BestPigletPrice. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden