Alexandros Michailidis / Shutterstock

Nieuws Europese Commissie

'70 procent van de bodems in de EU is ongezond'

5 Juli 2023 - Jurphaas Lugtenburg - 30 reacties

De Europese Commissie heeft vandaag (5 juli) een pakket voor duurzaam gebruik van belangrijke natuurlijke hulpbronnen goedgekeurd. Het complete pakket aan maatregelen dat vandaag is gepubliceerd moet ook de veerkracht en de landbouw in de EU stimuleren en valt onder de vlag van de Green Deal. Voor de landbouw zijn vooral de opening voor het gebruik van nieuwe veredelingstechnieken en een wet inzake bodemmonitoring relevant.

"Landbouwers en veehouders moeten toegang hebben tot geavanceerde innovatie", schrijft de Commissie in het persbericht. Onder deze geavanceerde innovatie wordt verstaan: de nieuwe genomische technieken. Hoewel de Commissie de teugels een beetje wil laten vieren in het tot nu toe zeer strikte GMO-beleid krijgen we in de EU niet dezelfde ruimte zoals bijvoorbeeld in de VS of Brazilië. De EU maakt namelijk onderscheid tussen twee categorieën, namelijk GMO-gewassen die vergelijkbaar zijn met in de natuur voorkomende of conventionele gewassen. Denk daarvoor bijvoorbeeld aan CRISPR-Cas waarmee het proces van de traditionele veredeling wordt versneld. De tweede categorie zijn GMO-gewassen met complexere wijzigingen. Daar worden plantvreemde genen toegepast om een gewenste eigenschap te bereiken, zoals bijvoorbeeld Bt-katoen en -maïs of roundup-ready rassen. De versoepeling waar de Commissie op inzet betreft voornamelijk nieuwe rassen uit de eerste categorie.

Het is volgens de Commissie belangrijk dat de wetgeving gelijke tred houdt met de wetenschappelijke ontwikkelingen. Sommige voorschriften zijn meer dan vijfitg jaar geleden opgesteld en het actualiseren en vereenvoudigen van de huidige voorschriften is dan ook geen overbodige luxe volgens de Commissie. Europa is volgens de Commissie de grootste exporteur op de mondiale zadenmarkt met een marktaandeel van 20% bij een geschatte waarde van €7 à €10 miljard.

Ongezonde bodem kost €50 miljard
Een ander belangrijk onderdeel dat vandaag is gepresenteerd is de wet inzake bodemmonitoring waarmee de EU een traject inzet naar gezonde bodems tegen 2050. Dat wil de Commissie bereiken door gegevens over de gezondheid van de bodems te verzamelen en deze beschikbaar te stellen aan boeren en andere bodembeheerders. Duurzaam bodembeheer moet de norm worden volgens de Commissie. Opvallend is dat de Commissie schrijft dat '60% tot 70% van de bodems in de EU momenteel ongezond is'. Daarnaast spoelt er jaarlijks 1 miljard ton grond weg door erosie waardoor de vruchtbare teeltlaag snel verdwijnt. De kosten voor bodemaantasting worden volgens de Commissie op meer dan €50 miljard per jaar geraamd.

De nieuwe wetgeving op het gebied van bodems die de Commissie voorstaat biedt een 'geharmoniseerde definitie van bodemgezondheid, voorziet in een alomvattend en samenhangend monitoringkader en bevordert duurzaam bodembeheer en sanering van verontreinigde locaties'. Daarvoor wil de EU de bodemgegevens van verschillende bronnen samenbrengen, zoals gegevens over bodembemonstering uit de Land Use and Coverage Area frame Survey (LUCAS) van de EU die worden gecombineerd met satellietgegevens van Copernicus en nationale en particuliere gegevens.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
30 reacties
Abonnee
Tijdbom 5 Juli 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10904965/70-procent-van-de-bodems-in-de-eu-is-ongezond]'70 procent van de bodems in de EU is ongezond'[/url]
70 % van onze Euro/ Haagse bewindslieden ook!!!!!!!
Abonnee
xx 5 Juli 2023
Alle boeren weten wel wat ze moeten doen om een goede bodem te krijgen, daar hebben we al die geleerden niet voor nodig. Iets meer vertrouwen hebben in de boeren dan komt het wel goed.
Abonnee
laapc 5 Juli 2023
Die vent is gek
Abonnee
Arnaud 5 Juli 2023
Klaarblijkelijk moeten de pennelikkers in Brussel ook weer een BSrapport publiceren om hun bestaansrecht te bewijzen. Kansloos
Abonnee
Lei 5 Juli 2023
En dat laten wij allemaal verkondigen....Tjonge jonge... Als het maar vaak genoeg herhaald wordt gaat ook dit verhaal z'n eigen waarheid creëren.
Abonnee
Louis Pascal de Geer 5 Juli 2023
Ik durf het aan om te stellen dat bijna 100% van de sojabonen en mais die worden geïmporteerd uit Brazilië -roundup ready- zijn. Wordt die import nu verboden in de EU?
Waarom wordt een wereldwijde werkelijkheid niet eerst behoorlijk onderzocht, hier heeft EMBRAPA bewezen dat glyfosaat (Roundup), in 45 dagen wordt afgebroken door het bodemleven.
Wat zijn de resultaten van onderzoek over het gedrag van GMO-producten in het lichaam van mens, dier en bodem? Voor zover ik weet zijn die resultaten er helemaal niet, maar zijn het alleen maar veronderstellingen.
Ook zou ik graag weten wát er precies met een gezonde bodem wordt bedoeld. Natuurlijk is een gezonde bodem belangrijk om gezond voedsel te kunnen produceren alle lof voor deze doelstelling maar dat mag een losstaande kreet van de werkelijkheid zijn maar moet een weg wijzen over hoe en waarom wij allen gebaat zijn met een gezonde bodem, gewas. dier en mens.
Abonnee
Louis Pascal de Geer 5 Juli 2023
Correctie "geen los staande kreet"
Voor zover ik weet is bodemerosie vooral een probleem op zandgronden en hier in Brazilië heeft de Niet-kerende of No Till methode het verlies van de bouwvoor bodem vrijwel tot stand gebracht en is de beste manier gebleken om van dit soort erosie af te komen.
Jokertje 6 Juli 2023
We hebben te maken met mensen die zich in de klimaat perikelen laten "adviseren" door een autistisch meisje, zelfverklaarde doctoren zijn inzake de Corona, landbouwbeleid sturen omdat ze de natuur willen verbeteren omdat ze boven de natuur of god willen staan, en nu kunnen ze ook al het bodemleven bepalen op gezondheid.

Het houdt niet op, en als je kijkt naar de gender perikelen dan lach je jezelf helemaal een breuk.
Caitlyn Jenner had nog nooit een maandelijkse periode gehad, laat staan een baarmoeder, en was genetisch man, maar hij/zij werd verkozen tot vrouw van het jaar.

We hebben te maken met een totaal losgeslagen wereld waar werkelijk alles is toegestaan om mensen angst aan te jagen zodat grote sloten met geld er doorheen gejast kunnen worden.
Uit die EU per direct, stoppen met die flauwekul die ons naar de bedelstaf brengt, en elke milieu freak die nog voor een auto springt om de zaak stil te leggen direct boven op het gezicht slaan en een pak rammel geven wat ze nooit meer vergeten, en niet meer in de buurt van een snelweg durven komen.....
Abonnee
Tijdbom 6 Juli 2023
Klopt helemaal,allemaal ondoordachte uitspraken/kreten.Neem de uitspraken van Frans Timmermans gister in een persconferentie. Echt schandalig van die lompe kloot. Hij beweerde dat de dood van een 51 jarige vrouw uit Haarlem door de storm Poly de oorzaak van de klimaat verandering is.Weerkundigen(weerplaza) spreekt van grote nonsens.Dat die l.. er dit ernstige voorval bij moet halen om zijn doelstellingen probeert te halen.
Het zou gepast zijn dat hij zich zou verontschuldigen.Zou hij denken dat hij God is?
Abonnee
frog 6 Juli 2023
Tijdbom schreef:
Klopt helemaal,allemaal ondoordachte uitspraken/kreten.Neem de uitspraken van Frans Timmermans gister in een persconferentie. Echt schandalig van die lompe kloot. Hij beweerde dat de dood van een 51 jarige vrouw uit Haarlem door de storm Poly de oorzaak van de klimaat verandering is.Weerkundigen(weerplaza) spreekt van grote nonsens.Dat die l.. er dit ernstige voorval bij moet halen om zijn doelstellingen probeert te halen.
Het zou gepast zijn dat hij zich zou verontschuldigen.Zou hij denken dat hij God is?
Van dat laatste zinnetje is hij inderdaad overtuigd.
Abonnee
zandboer 6 Juli 2023
hoe was het gezegde ook al weer:

Een gek kan meer vragen dan 10 wijzen kunnen beantwoorden.
Abonnee
groen rechts 6 Juli 2023
Wie kan die man stoppen?
Abonnee
Tijdbom 6 Juli 2023
De PvdA zelf moet hem op het matje roepen om zijn onozele niet politieke baggerpraat.Die vent moet zich kapot schamen,maar we weten dat hij een huid als een olifant heeft. Na dit soort lompe uitspraken zou hij toch geen politieke functie meer mogen vervullen?
Abonnee
Zeeuw 6 Juli 2023
Rustig blijven mensen. Nu zorgen dat BBB zich kan inwerken in EU en steun vergaren voor volgende verkiezingen. Dan is kabouter plop gelijk met pendioen. En thuis huiswerk maken : wij vinden dat een goede bodem =.........Zorg dat ze niet nog een tafel krojgen om aan de knoppen te draaien . Als ze wel moeilijk gaan doen dan leg je de vliegvelden plat tot de N uitstoot boven 900 meter ook in Nederland meetelt in het kortingspercentage voor alle sectoren! Dat scherlt toch weer 10 % voor de landbouw!!!!!!
Abonnee
Juf Netjes 6 Juli 2023
Volgend jaar 4 % in de braakregeling............
Met een zak vol geld kun je niks kopen in de supermarkt als er niks ligt.....
Laat kabouter plop fijn zitten, prima ambassadeur voor de landbouw! Komt vanzelf goed. De prijzen van suiker, aardappelen, melk etc is nog niet hoog genoeg!
Abonnee
Kjol 6 Juli 2023
Ik zou zeggen 10% braak. Blijkbaar morten de schappen echt leeg raken om het verstand terug te laten keren.
Abonnee
Plopperdeplop 6 Juli 2023
Daar gaan we voor 10% in de braak!
Abonnee
Limburger 6 Juli 2023
Juf Netjes schreef:
Volgend jaar 4 % in de braakregeling............
Met een zak vol geld kun je niks kopen in de supermarkt als er niks ligt.....
Laat kabouter plop fijn zitten, prima ambassadeur voor de landbouw! Komt vanzelf goed. De prijzen van suiker, aardappelen, melk etc is nog niet hoog genoeg!
dat in de toekomst gecombineerd met een phytophthora/valse meeldauw jaar icm. het huidige middelen pakket.. en het wordt een groot feest
Abonnee
Louis Pascal de Geer 7 Juli 2023
De gouden regel die Zeeuw schrijft over "ons huiswerk doen" over "een goede bodem =". Dat komt volgens mij neer op het zoeken naar en gebruiken van verbeteringen over wat wij doen en laten op ons bedrijf. Het is vooral ook kritisch te kunnen kijken naar wat er op ons bedrijf en andere aanverwante bedrijven aan het gebeuren is, maar ook wat de wetenschap ons leren kan.
Voor mij is de bodem en alles wat zich daar in afspeelt nog een boek met vele bladzijden die nog moeten worden geschreven, maar wat er al is geschreven lijkt genoeg om ernstig na te denken over hoe al de mogelijkheden die de bodem ons biedt op de beste manier te gebruiken zijn.
Abonnee
frog 7 Juli 2023
Limburger schreef:
Juf Netjes schreef:
Volgend jaar 4 % in de braakregeling............
Met een zak vol geld kun je niks kopen in de supermarkt als er niks ligt.....
Laat kabouter plop fijn zitten, prima ambassadeur voor de landbouw! Komt vanzelf goed. De prijzen van suiker, aardappelen, melk etc is nog niet hoog genoeg!
dat in de toekomst gecombineerd met een phytophthora/valse meeldauw jaar icm. het huidige middelen pakket.. en het wordt een groot feest
In de ideale wereld van Frans Rob en Sigrid komen deze ziektes blijkbaar niet voor en dan krijg je automatisch ook geen problemen, en toen werden opeens wakker in een prachtige groene wereld zonder voedsel.
Abonnee
Tijdbom 7 Juli 2023
frog schreef:
Limburger schreef:
Juf Netjes schreef:
Volgend jaar 4 % in de braakregeling............
Met een zak vol geld kun je niks kopen in de supermarkt als er niks ligt.....
Laat kabouter plop fijn zitten, prima ambassadeur voor de landbouw! Komt vanzelf goed. De prijzen van suiker, aardappelen, melk etc is nog niet hoog genoeg!
dat in de toekomst gecombineerd met een phytophthora/valse meeldauw jaar icm. het huidige middelen pakket.. en het wordt een groot feest
In de ideale wereld van Frans Rob en Sigrid komen deze ziektes blijkbaar niet voor en dan krijg je automatisch ook geen problemen, en toen werden opeens wakker in een prachtige groene wereld zonder voedsel.
U vergeet de CU. Zijn bijna net zo erg hoor. Donker groen.
Abonnee
frog 7 Juli 2023
Tijdbom schreef:
frog schreef:
Limburger schreef:
Juf Netjes schreef:
Volgend jaar 4 % in de braakregeling............
Met een zak vol geld kun je niks kopen in de supermarkt als er niks ligt.....
Laat kabouter plop fijn zitten, prima ambassadeur voor de landbouw! Komt vanzelf goed. De prijzen van suiker, aardappelen, melk etc is nog niet hoog genoeg!
dat in de toekomst gecombineerd met een phytophthora/valse meeldauw jaar icm. het huidige middelen pakket.. en het wordt een groot feest
In de ideale wereld van Frans Rob en Sigrid komen deze ziektes blijkbaar niet voor en dan krijg je automatisch ook geen problemen, en toen werden opeens wakker in een prachtige groene wereld zonder voedsel.
U vergeet de CU. Zijn bijna net zo erg hoor. Donker groen.
CU doet even niet meer mee.
Theo 8 Juli 2023
Uitgemergelde natura2000 gebieden zijn pas echt ongezond. Duizend jaar geleden waren dit vaak stikstofrijke bosgebieden. Via de schaapsteelt werden ze gebruikt als stikstofbron voor het schaarse bouwland (mest verzamelen in schaapskooien, en elke 15 jaar afplaggen). 3 tot 5ha heide was er nodig om 1 ha bouwland te bemesten en hierdoor werden deze heide gebieden armer en armer, tot stuifzand aan toe. Heden ten dage zijn deze uitgemergelde heide gebieden gepromoveerd tot ecologisch waardevolle natura2000 gebieden. Om deze gebieden weer vruchtbaar te maken is, stikstof nodig. Laat de veehouderij daar nu net bij kunnen helpen. Maar de waarheid doet er heden ten dage niet meer toe. De politiek heeft samen met de vele "deskundigen" bepaald dat deze uitgemergelde gebieden uitgemergeld moet blijven. Waarom weet niemand, maar dat is nu eenmaal zo besloten. De ongezonde bodems zijn dus niet de vruchtbare boeren landen, maar de door de overheid zelf beheerde natura2000 gebieden.
Het kan vriezen of dooien 9 Juli 2023
Theo schreef:
Uitgemergelde natura2000 gebieden zijn pas echt ongezond. Duizend jaar geleden waren dit vaak stikstofrijke bosgebieden. Via de schaapsteelt werden ze gebruikt als stikstofbron voor het schaarse bouwland (mest verzamelen in schaapskooien, en elke 15 jaar afplaggen). 3 tot 5ha heide was er nodig om 1 ha bouwland te bemesten en hierdoor werden deze heide gebieden armer en armer, tot stuifzand aan toe. Heden ten dage zijn deze uitgemergelde heide gebieden gepromoveerd tot ecologisch waardevolle natura2000 gebieden. Om deze gebieden weer vruchtbaar te maken is, stikstof nodig. Laat de veehouderij daar nu net bij kunnen helpen. Maar de waarheid doet er heden ten dage niet meer toe. De politiek heeft samen met de vele "deskundigen" bepaald dat deze uitgemergelde gebieden uitgemergeld moet blijven. Waarom weet niemand, maar dat is nu eenmaal zo besloten. De ongezonde bodems zijn dus niet de vruchtbare boeren landen, maar de door de overheid zelf beheerde natura2000 gebieden.
Geheel mee eens, in Nederland is geen (echte) natuur.

De natuur in Nederland is gevormd door ingrepen van de mens in welke vorm dan ook.
Abonnee
gerard 9 Juli 2023
natuur ziet goed uit
in de jaren 70 was de ooievaar uit ons land verdwenen
nu is hij er weer vol op
en zo is het met meer beesten
otter bever wolf vis arend das kieken dief torenvalk kerkuil en ga zo maar door
natuur heeft evenwicht nodig niet teveel en niet tekort
grondworm 9 Juli 2023
Je kan niet slapen van de kikkers was vroeger wel anders toen op het platteland nog geen riolering was
Abonnee
kikkers 9 Juli 2023
Hier geen riolering maar de gracht vol kikkers,water kwaliteit is de laatste 10 jaar veel beter geworden.
zuid-oost 9 Juli 2023
beetje hypocriet vind je niet eerst zelf een mestbeleid in elkaar sleutelen wat 70 % te weinig is voor grond en gewas , en dan roeptoeteren de grond is niet best. wat een amateurs weer....
Abonnee
Tijdbom 12 Juli 2023
Het feit dat Frans Timmermans zijn zin heeft gekregen,is het ergste wat boeren en burgers in Nederland moeten meemaken. Dit draait uit op regelrechte ramp. Duurdere voedingsmiddelen,geen huizen bouwen hetgeen de prijs enorm zal opdrijven. Dit allemaal in het boekje van deze domme man.
Abonnee
frog 12 Juli 2023
halleluja voedselschaarste in Europa
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox