Shutterstock

Analyse Varkens

Varkensprijs duidelijk een halt toegeroepen

7 Juli 2023 - Wouter Baan - 1 reactie

De varkensprijzen zijn voor de slachterijen al langere tijd een ongeleid projectiel. Telkens wanneer de markt aantrok, moesten slachterijen volgen en bijleggen. Door een duidelijk statement van Van Rooi Meat eerder deze week, lijkt nu in de sector door te dringen dat de top weleens bereikt kon zijn. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Al diverse malen schreven we dat slachterijen in de afgelopen maanden bepaald niet de touwtjes in handen hebben in de markt. De recente prijsrally wordt als een uitputtingsslag ervaren, zeker ook voor de slachterijen in Duitsland. Door een extreem krap aanbod wisten de varkensprijzen echter telkens door te stoten tot hogere niveau, maar de koek lijkt op te zijn. In toenemende mate dringt dit ook door bij producenten en varkenshandelaren.

Dit komt met name door de mutatie bij Van Rooi Meat, die woensdag disruptief niet verhoogde. Waarschijnlijk vanuit de gedachte dat elke cent die erbij komt, ze de gehele zomer nog blijft achtervolgen. Het statement maakt merkbaar indruk. Van Rooi is namelijk een slachterij die niet zomaar dingen doet en soms ook wat extra's doet, zo is de gedachte. Zodoende kan de actie ergens ook nog op respect rekenen. Westfort en Pali Group gingen half mee met de DCA Beursprijs, terwijl Compaxo en Vion wel volledig meestegen. 

Aanbod aanhoudend krap
Na een enerverende periode breekt nu waarschijnlijk een periode van rust aan. In Duitsland waren de vakanties al begonnen en dit weekend krijgen ook de eerste regio in Nederland verlof. De uitstroom van consumenten naar het buitenland zal de vleesconsumptie niet ten goede komen. Bovendien is er ook geen aanhoudend BBQ-weer op komst. Prijsdruk is door het krappe aanbod niet direct aanstaande, al zullen slachterijen de kans niet laten ontnemen als het moment zich aandient. Het aanbod zal dan wel veel ruimer moeten uitpakken. Met 258.148 slachtingen afgelopen week in ons land en minder dan 700.000 varkens aan de haak in Duitsland is het aanbod extreem krap te noemen. 

Op basis van de opgaven blijft de DCA Beursprijs staan op €2,41 per kilo, terwijl de prijs van levende varkens €1,91 noteert.

Klik hier voor een toelichting op de notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden