Shutterstock

Nieuws Varkens

Exportcijfers varkensvlees laten een veer

18 Juli 2023 - Wouter Baan

De wereldmarkt van varkensvlees wordt momenteel gedomineerd door Brazilië. Het Zuid-Amerikaanse land zag de uitvoervolumes in de eerste helft van dit jaar flink toenemen. De Europese uitvoervolumes liggen op het laagste niveau sinds 2015.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de eerste zes maanden van dit jaar exporteerde Brazilië 589.000 ton varkensvlees. Dit is een toename van 15,6% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De onderliggende waarde steeg met 26,7% naar $1,4 miljard. Met 214.000 ton was China de grootste afnemer, het uitvoervolume richting het Aziatische land nam met 17,1% toe.

EU
De stijgende Braziliaanse uitvoercijfers gaan ten koste van Europa. De Europese uitvoercijfers liggen het hele jaar al onder het niveau van vorig jaar. Vooral in mei was het contrast groot toen de uitvoer met ruim 20% terugzakte tot 331.000 ton. Dit is het laagste niveau sinds 2015. Per saldo exporteerde de EU in de eerste vijf maanden van dit jaar 1,81 miljoen ton, tegenover 2,1 miljoen ton een jaar eerder, zo blijkt uit data van Eurostat. 

Ook Nederland voelt het verlies, gezien de uitvoervolumes niet kunnen tippen aan voorgaande jaren. Dit wordt ook door slachterijen zo ervaren. Al langere tijd wordt medegedeeld dat de Chinese vraag niet meer is wat deze geweest is en dat Brazilianen qua kostprijs een voordeel hebben.

Verenigde Staten 
Naast Brazilië kan ook de Verenigde Staten prima exportcijfers aantonen. In de eerste vijf maanden van dit jaar steeg het uitvoervolume met 14% tot 1,22 miljoen ton. Vooral China en buurland Mexico importeerden aanzienlijk meer varkensvlees.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden