Shutterstock

Analyse Varkens

Varkensmarkt piept en kraakt ineens wat

21 Juli 2023 - Wouter Baan - 3 reacties

De stemming op de varkensmarkt tapt uit een ander vaatje dan de afgelopen weken, of zelfs maanden. De vraag naar vleesonderdelen is matig. Daartegenover staat nog altijd een krap aanbod levende varkens, maar de krapte neemt wel af. Ondertussen beginnen slachterijen meer en meer stemming te maken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ogenschijnlijk vrij eenvoudig weet de Duitse varkensprijs (VEZG-notering) vast te houden aan het recordhoge prijsniveau van €2,50 per kilo. Ook in Nederland bleven de prijzen op hun plek, net als in veel andere Europese landen.

Het krappe aanbod van de afgelopen weken komt duidelijk tot uiting in de slachtcijfers. Het Duitse slachtcijfer blijft onder 700.000 steken, terwijl in Nederland in de afgelopen week zelfs minder dan 250.000 varkens zijn geslacht. Dit zijn aantallen die normaal gesproken enkel in gebroken weken worden gehaald. Het dieptepunt lijkt overigens wel bereikt, want in de afgelopen jaren nam het aantal slachtingen vanaf week 30 weer toe. Diverse handelaren geven aan dat het aanbod gevoelsmatig weer toeneemt, hoewel van een overaanbod nog lang geen sprake is. 

Jumbo beklaagt zich
Opvallend was dat Jumbo zich deze week hardop 'beklaagde' over de hoge varkensvleesprijzen. De CEO van de supermarketketen noemde bij de publicatie van de halfjaarcijfers expliciet dat suiker en varkensvlees erg duur zijn qua inkoop. Klaarblijkelijk zijn niet alleen de inkopers zelf hiervan bewust, maar valt dit zelfs in de directiekamer op. Waar producten als boter, kaas en brood al flink in waarde zijn gedaald, geldt dat voor varkensvlees zeker niet. Daarmee zijn de hammen en haasjes een achteraankomertje van de voedselinflatie.  

Een bedreiging voor de varkensmarkt kan zijn dat de rundvleesprijzen op het moment terrein verliezen. In zekere mate zijn beide vleessoorten inwisselbaar voor elkaar. Wanneer het prijsverschil kleiner wordt, kan dit nadelig uitpakken voor de afzet van varkensvlees. Verder mist de markt de schwung van de barbecuevraag. Het Hollandse zomerweer van de afgelopen weken nodigt niet per se uit om de grill aan te steken. De vraag blijft bovendien nog wel even uit, gezien de regen die komende week op komst is.

Stemmingmakerij
Slachterijen zijn in toenemende mate negatief over de markt, maar ze zullen zich ook moeten realiseren dat een matte vraag past bij deze tijd van het jaar. Wanneer de vakantieperiode voorbij is, ligt vraagherstel in het verschiet. Toch wordt er her en der de nodige stemming gemaakt en dit laat de markt bepaald niet koud. Sommige handelaren opteren voor een verlaging, omdat ze er bepaald niet gerust op zijn of de prijs kan standhouden. Bovendien staat de Beursprijs aan de strakke kant, zo is de gedachte. 

De DCA Beursprijs blijft echter vasthouden aan de stabiele lijn. De notering van de geslachte varkens blijft onveranderd op €2,41 per kilo. Levende varkens noteren vlak op €1,91 per kilo.

Klik hier voor een toelichting op de notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden