Vion Food Group

Nieuws Varkens

Vion geeft duidelijk signaal af en verlaagt varkensprijs

24 Juli 2023 - Wouter Baan

Dat de druk op de varkensmarkt toenam, werd eind vorige week al duidelijk. Nu komt dit ook tot uiting in de notering van Vion die voor het eerst sinds de jaarwisseling een stap terug zet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De marktleider verlaagt de roepprijs van deze week met €0,04 tot €2,54 per kilo. Dit is een helder signaal dat een correctie klaarblijkelijk op zijn plaats is. In de afgelopen weken werd door diverse slachterijen al de nodige stemming gemaakt en eind vorige week werd duidelijk dat het menens was.

Volgens Vion staan de vleesafzetmarkten onder druk. Dit mede vanwege de vleesverwerkende industrie die met vakantieroosters werkt en daarom om minder grondstof verlegen zit. Daarbij beroept Vion zich op de Aziatische afzetmarkt, waar het naar eigen zeggen 'onmogelijk is om tegen concurrende prijzen te verkopen'.

Wat doet de rest?
Of andere slachterijen in ons land de koers van Vion gaan volgen, zal later deze week blijken. Daarbij is ook nog de vraag hoe de Duitse markt woensdag gaat muteren. Gevoelsmatig is daar de prijsdruk minder. Vanwege het krappe varkensaanbod in Nederland nemen slachterijen in elk geval een risico als ze besluiten te verlagen en de Duitse markt stand zou houden. 

De prikkel om varkens naar Duitsland te brengen wordt dan immers (nog) groter. Waarschijnlijk is dit geen wenselijke ontwikkeling, als straks de vleesverwerkende industrie weer opstart. Vion heeft dit risico echter toch genomen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox