Shutterstock

Analyse Varkens

Britten produceren flink minder varkensvlees

31 Juli 2023 - Matthijs Bremer

De varkensvleesproductie in het Verenigd Koninkrijk is flink gedaald. Een verdere daling ligt bovendien in verschiet, gezien de krimp in de zeugenstapel. Toch is het nog maar zeer de vraag of dit de Europese exportkansen vergroot, want de Britten struinen op de wereldmarkt naar extra aanvoer.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de eerste zes maanden van 2023 produceerde het Verenigd Koninkrijk maar liefst 13% minder dan in het eerste half jaar van 2022 en voor alsnog vertoont de productie geen teken van herstel. In juni produceerde het Verenigd Koninkrijk 74.700 ton varkensvlees, zo blijkt uit de cijfers van Defra. Dit is een daling van 7% ten opzichte van mei en 11% minder dan in juni 2022. De daling is het gevolg van een lager aantal slachtingen. In juni werden nog 813.700 varkens geslacht, 6% minder dan de maand ervoor en 11% minder dan het jaar ervoor. Als gevolg van de lage stand besloten verschillende slachterijen, waaronder Danish Crown en Pilgrim's, de capaciteit op hun varkenslijnen te verlagen.

Net als de kernmarkten van de Europese Unie staat ook de Britse markt in het teken van krapte. In 2022 daalde de varkensstand met 2,5% tot 5,2 miljoen varkens. Dat de dalende trend snel doorzet, lijkt waarschijnlijk, want ook de Britse zeugenstapel is flink in omvang gedaald. In 2023 telde het Verenigd Koninkrijk nog ruim 295.000 zeugen. In 2021 daalde het volume al tot bijna 282.000 zeugen. Maar met name na de oorlog in Oekraïne ging de van zeugenstand hard achteruit. In 2022 leefden in het Verenigd Koninkrijk nog minder dan 250.000 zeugen. Daar komt overigens nog bovenop dat het gemiddelde slachtgewicht is afgenomen omdat varkenshouders hun varkens door de hoge slachtprijzen eerder aan slachterijen verkopen. In de laatste twee maanden daalde het gemiddelde slachtgewicht alleen al met 1,1 kilo.

Internationale markt
Het lijkt erop dat Britse slachthuizen door de lagere productie flink wat minderen varkensvlees exporten naar de EU. Hoewel de Europese Unie de belangrijkste Britse importmarkt is, exporteert het Verenigd Koninkrijk traditioneel ook veel naar het gebied. Door de Brexit is de afzet flink gedaald. Voor de Brexit zette het Verenigd Koninkrijk tussen de 160.000 en 200.000 ton varkensvlees af. Sinds de Brexit daalde het exportcijfer flink. In 2020 bleef de export met een volume van om en nabij de 170.000 ton nog redelijk op niveau, maar in 2021 en 2022 viel de export fors lager uit. In 2021 exporteerde het Verenigd Koninkrijk nog ongeveer 110.000 ton en in 2022 herstelde het exportvolume tot 137.000 ton.

Vooralsnog lijkt het erop dat de export ook in 2023 een stuk dichter bij 2021 ligt dan bij 2022. In de periode van januari tot mei van 2023 exporteerde 41.676 ton varkensvlees. In de eerste vijf maanden van 2022 lag het volume nog met 61.162 ton behoorlijk hoger. Opvallend is dat de import uit de Europese Unie ongeveer gelijk blijft. Volgens een de laatst beschikbare data van Eurostat importeerde het Verenigd Koninkrijk tussen januari en mei 2023 349.545 ton varkensvlees. Een jaar eerder importeerde het land in dezelfde periode 348.840 ton varkensvlees, een stijging van minder dan een procent.

Handelsverdragen
Het lijkt erop dat het Verenigd Koninkrijk zijn afhankelijkheid van de Europese Unie probeert af te bouwen. Het Verenigd Koninkrijk wendt zijn blik namelijk tot landen buiten de Europese Unie. Om de importen uit Brazilië kracht bij te zetten, heeft het Verenigd Koninkrijk daarnaast extra controles voor varkensvlees uit het Zuid-Amerikaanse land losgelaten. Sinds 2017 werd Braziliaans varkensvlees extra gecontroleerd omdat er tekortkomingen op het gebied van hygiëne waren geconstateerd. Het Verenigd Koninkrijk legt haar vertrouwen in de Braziliaanse autoriteiten om het vlees te controleren.

Daarnaast heeft het Verenigd Koninkrijk een beslissing genomen die op de lange termijn een sterkere impact lijkt te hebben op de Britse varkensvleesmarkt. Op 30 maart besloot Groot-Brittannië om tot het Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership (CPTPP) toe te treden. Ongeveer twee weken geleden trad het Verenigd Koninkrijk officieel toe tot het handelspact en dat maakt zowel importeren als exporteren van varkensvlees makkelijker. Over drie jaar vervallen namelijk de importheffingen voor varkensvlees tussen de landen van het vrijhandelsverdrag.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden