Shutterstock

Analyse Varkens

Zomerreces oefent druk uit op varkensprijs

29 Juli 2023 - Wouter Baan

Hoewel de varkensmarkt er onderliggend gezien prima bijligt, blijkt de vakantieperiode toch lastiger dan gedacht. Nederlandse slachterijen namen deze week het initiatief met prijsverlagingen en de negatieve stemming lijkt over te slaan naar Duitsland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een week geleden schreven we dat de varkensmarkt begon te piepen en te kraken. Nu blijkt dat dit niet zonder schade is gebleven, met prijsverlagingen uiteenlopend van 4 tot 6 cent. De andere kant van de medaille is dat de prijzen nog steeds uitstekend zijn. Het gevoel van achteruitgang overheerst op dit moment echter. Temeer omdat er in de markt sterk rekening wordt gehouden met verdere prijsverlagingen in de komende weken. Dit is ook waar slachterijen op hinten, omdat de marge naar eigen zeggen nog altijd onder druk staat.

Of dit daadwerkelijk het geval is, blijft koffiedikkijken. Wel is het zo dat ook de vleesonderdelen neerwaarts bewegen. Vanuit die hoek komt de prijsdruk ook, want het varkensaanbod is en blijft krap. Door de extreme hitte in Zuid-Europa valt de consumptie daar lager uit dan gedacht, zo claimen vleeshandelaren. De Noordwest-Europese markt mist juist de barbecue-impulsen. En de exportvraag buiten Europa laat de markt het hele jaar al in de steek. 

Krap aanbod neemt weer iets toe
Het aanbod mag dan krap zijn, de slachtcijfers vertonen langzaam weer een stijgende lijn. Dit sluit aan bij het seizoenspatroon. In Nederland werden afgelopen week weer meer dan 250.000 varkens geslacht, met een gemiddeld iets hoger slachtgewicht. In Duitsland schuurt het slachtcijfer tegen de grens van 700.000 varkens aan. Zoals gezegd zijn het geen aantallen die de markt onder druk kunnen zetten. Toch voelt de markt stroperig aan. Dit komt ook omdat de slachtplannen op een laag pitje staan door de vakantieroosters.

Zeugenprijs onderuit 
Waarschijnlijk raakt de markt na de zomervakantie in een beter ritme. Zowel qua slachtplannen als vleesafzet. Tot die tijd heeft de markt de wind tegen. Ook de Duitse markt is gevoelsmatig niet onwankelbaar, gezien ook de Internetbeurs vandaag met €0,03 terugzakte tot €2,58 per kilo. Bovendien haalde Tönnies zomaar 10 cent van de zeugenprijs af, waarbij in dezelfde adem wordt gezegd dat de varkensprijs ook niet langer houdbaar is. Komende woensdag weten we meer.

Op basis van de opgaven gaat de DCA Beursprijs voor de geslachte varkens met €0,07 omlaag tot €2,34 per kilo. De prijs van levende varkens daalt met €0,05 tot €1,86.

Klik hier voor een toelichting op de notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden