Eigen foto

Analyse varkens

Varkensprijs stabiel bij blijvend moeizame afzet

11 Augustus 2023 - Klaas van der Horst

Na een aantal weken van druk op de varkensprijzen en afwaarderingen lijkt het tij iets te keren. Eerder deze week bleef de biggenprijs al stabiel. Ditmaal is het de beurt aan de varkensprijs.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is niet zo dat dit vanzelf gaat. Bijna alle varkensslachterijen in Nederland en Duitsland schraapten deze week nog een paar centen van hun inkoopprijzen af, behalve Westfleisch. Er wordt volop geklaagd over de afzet.

Het is dan ook nog vakantietijd, maar de zaken veranderen. In de belangrijke Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen moet iedereen komende week weer aan het werk en vrij snel daarna zijn ook in andere Duitse deelstaten de vakanties voorbij. Dit heeft zonder meer gunstige gevolgen voor de vleesafzet. Daar staat dan wel tegenover dat er volgende week één werkdag minder is in veel katholieke landen, want Maria Hemelvaart wordt gevierd. Dat kost weer afzet.

Slachterijen menen dat alles bij elkaar genomen de varkensprijs verder omlaag moet. Er wordt te weinig verkocht, ook omdat varkenvlees vergeleken met vorig jaar veel duurder is en consumenten in vooral Zuid-Europa daarom minder kopen. Slachterijen zeggen om die reden zelfs minder te gaan slachten, want de vrieshuizen zitten nagenoeg vol, zo valt te horen.

Desondanks is er tot nog toe niet minder geslacht. In ieder geval niet in Nederland. In week 31 is zelfs weer iets meer geslacht dan in week 30. De stijging van het aantal slachtingen verloopt wel langzamer, zo blijkt uit de jongste opgave bij RVO.

Op basis van de opgaven blijft de DCA Beursprijs 2.0 onveranderd. De prijs van de geslachte varkens noteert €2,31 per kilo. De prijs van levende varkens noteert €1,84 per kilo.

Klik hier voor een toelichting op de notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden