Shutterstock

Analyse Varkens

Verlagen beursprijs varkens onvermijdelijk

18 Augustus 2023 - Klaas van der Horst - 14 reacties

Aan een verlaging van de DCA-Beursprijs 2.0 voor varkens is deze week eigenlijk geen ontkomen meer mogelijk. Alles wat met varkens en varkensvleesprijzen te maken had ging onderuit. In met name Duitsland werden ook sterk minder varkens geslacht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Duitse slachterijen melden dat ze een zo'n sterke teruggang van de vleesafzet, onder dalende prijzen, niet hadden voorzien. Er was juist enige hoop geweest op een aantrekkende afzet vanwege het einde van de vakantieperiode in het westelijke deel van Duitsland. Dat pakte anders uit.

Ook in Nederland hebben slachterijen last van de zwakke markt en de moeizame situatie op de Duitse markt. Alle Nederlandse varkensslachterijen hebben deze week hun prijzen verlaagd. In Duitsland gebeurde hetzelfde en vaak iets sterker dan in Nederland. Voor de komende week ziet het er ook niet goed uit. De internetbeursprijs van vandaag (vrijdag), die een indicatie geeft van de markt volgende week, is zelfs €0,12 lager dan de week ervoor.

De Nederlandse DCA Beursprijs 2.0 hoeft volgens diverse handelaren deze stap niet helemaal te volgen, maar een correctie omlaag is toch verstandig. Tegenover een lagere export en dalende prijzen voor de Duitse markt staan overigens ook positievere berichten. Zo gaan er de laatste weken veel meer varkens naar het Verenigd Koninkrijk, valt te horen. Het zijn varkens die worden gevraagd door een Brits grootwinkelbedrijf en kennelijk ook goede prijzen opbrengen.

De laatste weken zit het aantal varkensslachtingen in Nederland overigens gestaag in de lift, zij het wel op een lager niveau dan in de voorgaande jaren.

Op basis van de opgaven zakt de DCA Beursprijs 2.0 voor geslachte varkens met €0,10 naar €2,21 per kilo. De prijs van levende varkens daalt met €0,09 naar €1,75 per kilo.

Klik hier voor een toelichting op de notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden