Danish Crown

Nieuws Varkens

Danish Crown start per direct met reorganisaties

21 Augustus 2023 - Matthijs Bremer

Varkensvleesgigant Danish Crown heeft een nieuw reorganisatieplan aangekondigd. Het bedrijf kiest er niet alleen voor om te bezuinigen, maar beoogt ook hun winst te vergroten met nieuwe strategieën. Aanpassingen in de bedrijfsstructuur moeten jaarlijks tussen de €200 miljoen en €270 miljoen opleveren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Sinds de lente van 2022 kreeg Danish Crown flink wat uitdagingen te verwerken, zo schrijft het bedrijf in een verklaring. Het bedrijf geeft aan niet van de hoge varkensprijzen slecht te kunnen doorberekenen op de vleesmarkt. Daardoor is het voor Danish Crown ook lastig een concurrerende varkensprijs uit te betalen. Daarbij wordt het voor het bedrijf steeds ingewikkelder om aan voldoende varkens te komen, omdat veel varkenshouders besluiten er de brui aan te geven.

Dat Danish Crown hun afzetprijzen - mede onder invloed ook van de koers van de Deense kroon, niet met de markt mee zag groeien, is volgens het bedrijf te wijten aan de zwakkere export naar hun kernmarkten. Door de hoge Europese varkensprijzen is de afzet naar China, Japan, de Verenigde Staten, Australië en Zuid-Korea zo goed als stilgevallen. Daarnaast helpen de hoge Deense salarissen niet mee. Danish Crown geeft aan dat het dure personeel voor een meerprijs van €0,13 per kilo ten opzichte van Duits, Pools en Spaans varkensvlees zorgt.

Maatregelen
In totaal heeft het Deense bedrijf vijf hervormingen aangekondigd. De vleesgigant neemt drie maatregelen die ieder ruim €67 miljoen opleveren. Dit gaat onder meer om een investering in de modernisering van productielijnen. Daarnaast worden salesinitiatieven meer afgestemd op de retail, foodservice en industrie. Tenslotte ziet het bedrijf kans om het met ruim €67 miljoen te besparen binnen hun dochterondernemingen. Hoe het bedrijf de hervormingen van de zakelijke strategie concreet vormgeeft, is nog niet bekend. Wel schrijft Danish Crown dat het bedrijf zich minder op importen en meer op de Europese markt gaat richten.

Bovendien worden volgens het bedrijf administratie en support gestroomlijnd en worden hervormingen doorgevoerd in fabrieken in Duitsland, China en het Verenigd Koninkrijk. Beide maatregelen moeten op zijn minst ruim €33,5 miljoen per jaar opleveren. Danish Crown geeft aan dat direct met de uitvoering van de plannen is begonnen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox