Vion Food Group

Nieuws Varkens

Stakingen bij Vion in Duitsland

28 Augustus 2023 - Wouter Baan

Bij diverse slachtlocaties van Vion in Duitsland wordt vandaag gestaakt. Vakbond NGG wil meer loon voor de slachterijmedewerkers, maar daar wil Vion niet zomaar in meegaan. Een akkoord lijkt ver weg, gezien de kloof tussen vraag en aanbod.

De vakbond en Vion onderhandelen al langer over de arbeidsvoorwaarden, maar tot nu toe zonder resultaat. Naar verluidt biedt Vion een loonsverhoging van 6,5% aan, maar dat is volgens de vakbond onvoldoende in relatie tot de inflatie. De inzet is een loonsverhoging van 15%.

Om de eis extra gewicht te geven wordt sinds vandaag het werk (gedeeltelijk) neergelegd, zo laat NGG weten. Het betreft onder meer de locaties van Vion in Vilshofen, Crailsheim en Landshut. In eerste instantie gaat het om een waarschuwingsstaking van 6 uur, maar de vakbond schuwt naar eigen zeggen niet om langer te gaan staken. In hoeverre de medewerkers gehoor geven aan de oproep is vooralsnog lastig in te schatten. 

Voor Vion is de eis van de vakbond hoe dan ook een lastige casus. De Duitse tak van het vleesconcern is immers al verlieslatend en wordt zodoende gereorganiseerd. Extra kostprijsverhogende maatregelen komen bepaald niet op een gunstig moment.

Als de stakingen langer duren, zou dit ook oponthoud kunnen geven op de (Duitse) varkens- en rundermarkt. De stakingen hebben geen betrekking op andere slachterijen in Duitsland, geeft NGG desgevraagd aan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox