Agrifoto

Nieuws mest

Adema laat overvolle mestmarkt aan zijn lot over

1 September 2023 - Jesse Torringa - 7 reacties

Er komt geen langere uitrijdperiode voor mest, of een andere oplossing voor de huidige mestproblematiek. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) maakt geen gebruik van de aangedragen oplossingen van brancheorganisatie Cumela, zo blijkt uit een 'veel te late' informele reactie uit Den Haag.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door het natte voorjaar en het afbouwen van derogatie is de mestplaatsingsruimte dit jaar behoorlijk afgenomen en daarmee het mestaanbod toegenomen. Op de mestmarkt die de afgelopen jaren juist wat ontspande, is daardoor een overaanbod ontstaan. Om de hectiek op de mestmarkt te verlichten, verzocht Cumela half juli het ministerie van LNV om de mestsector een helpende hand te bieden. De brancheorganisatie vroeg onder meer om de maximale stikstofruimte van gewassen, waar nog op bemest mocht worden in de zomer, te verhogen. Ook het verlengen van het uitrijdseizoen werd genoemd als een mogelijke oplossing om tijd te winnen.

Een schande
LNV wil echter niet meegaan in de aangedragen oplossingen, of iets in die trant. Dit blijkt uit een informele reactie van het kabinet die volgens de brancheorganisatie naar eigen zeggen geruime tijd te laat heeft ontvangen. Johan Mostert, sectievoorzitter mest bij Cumela, spreekt van een schande. "We hebben verschillende, mogelijke oplossingen ingediend om enige verlichting te vinden op de huidige mestmarkt. We hadden verzocht om voor een bepaalde datum te reageren, zodat de sector genoeg tijd had om hier gebruik van te kunnen maken. Daar is dus totaal niet aan voldaan."

Na lang wachten werd gisteren (donderdag 31 augustus) duidelijk dat het LNV de mestmarkt in de kou laat staan. Daarmee nam het LNV zes weken de tijd om tot een conclusie te komen. "Uiteindelijk heb ik gisteren informeel te horen gekregen dat het LNV niets met onze mogelijke oplossingen gaat doen. De formele brief met reactie en onderbouwing heb ik zelfs nog helemaal niet gezien. Die moet nog komen." Desondanks verbaast Mostert deze houding niet. "Ik had niets anders verwacht zoals het nu gegaan is, gezien de ervaringen die ik heb met de mensen bij LNV."

Hoge mestprijzen
Met de nee uit Den Haag komt er dus definitief geen verlichting op de overvolle mestmarkt. De afgelopen weken is er door de gunstige omstandigheden veel mest uitgereden, maar dat heeft de mestmarkt niet of nauwelijks doen verlichten, zo geven insiders aan. Het aanbod van zowel rundvee- als varkensdrijfmest blijft hoog. De DCA-ophaalbijdragen zijn de afgelopen weken dan ook blijven toenemen. Van een gebruikelijk zomerdip is dit jaar dan ook geen sprake geweest.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox