Shutterstock

Analyse Varkens

Varkensprijs stabiliseert bij sluimerende druk

29 September 2023 - Wouter Baan - 1 reactie

De prijsdruk op de varkensmarkt is deze week in kracht afgenomen. De vraag is of de stabiliteit in de markt kan terugkeren of dat de komende weken opnieuw in het teken komen te staan van neerwaartse prijsbewegingen. Iets waar slachterijen ook op zinspelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vanaf begin augustus staat de varkensmarkt al in meer of mindere mate onder druk. Het afschudden van de prijsdruk blijkt nog niet zo eenvoudig te zijn. Daarbij moet niet vergeten worden dat de prijzen van recordstanden komen. De wet van de zwaartekracht laat zich echter gelden. Temeer ook omdat de vleesconsumptie in Europa last heeft van de inflatie, die nu overigens wel terugloopt. Daarbij valt ook de afzet van varkensvlees en bijproducten buiten Europa tegen. Dit maakt de vierkantsverwaarding een uitdaging. De verzwakte euro kan bij lange na niet de lagere prijzen in de VS en Brazilië compenseren.

Slachtcijfer stijgt niet door
Op dit moment is het varkensaanbod in ons land redelijk in lijn met de slachtplannen. Sommige handelaren maken zelfs melding van een krap aanbod, maar dat wordt niet door iedereen zo ervaren. Het slachtcijfer hapert de afgelopen weken wat. Met 287.208 slachtingen afgelopen week is in elk geval geen sprake van de gebruikelijke seizoenstijging in deze tijd van het jaar. Of het aantal slachtingen in de komende weken alsnog gaat aantrekken, zal moeten blijken. In Duitsland wordt er volgende week een dag minder geslacht. Dit vanwege de viering van de Dag van de Duitse Eenheid op 3 oktober. In aanloop hiernaartoe gaf dit echter geen extra prijsdruk in Duitsland, gezien de VEZG-notering deze week stabiliseerde op €2,25 per kilo.

Meer rust?
Er lijkt meer rust in de markt te komen, mits slachterijen niet besluiten om te blijven verlagen. Er wordt hiervoor wel opnieuw de nodige stemming gemaakt, gezien de inkoopsprijzen niet zouden stroken met de vleesonderdelenprijzen. De DCA Beursprijs 2.0 sorteert hier echter niet op voor. De notering voor de geslachte varkens blijft staan op €2,18 per kilo. De prijs van levende varkens noteert eveneens gelijk op €1,73 per kilo.

Klik hier voor een toelichting op de notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox