Shutterstock

Analyse Voer

Mengvoerprijzen houden dalende tred vast

2 Oktober 2023 - Wouter Baan

De trend op de voermarkt is nog altijd neerwaarts. Op basis van de grondstofprijzen blijft er bovendien ruimte voor verdere prijsdalingen in de komende maanden. Daarbij valt op dat de prijzen van varkensbrok behoorlijk harder dalen dan de rundveevoeders.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In september daalde de prijs van vleesvarkensbrok met €4 tot €324,50 per ton. Ook de andere varkensvoeders daalden in prijs. De prijs van Standaardbrok A ging met €3 omlaag tot €329,50 per ton, zo blijkt uit cijfers van Wageningen Economic Research (WUR). Ook de andere rundvee- en kalvervoeders werden goedkoper.

In de afgelopen maanden zijn de varkensvoeders aanzienlijk harder gedaald dan de rundveevoeders. Een jaar geleden was vleesvarkensbrok bijna €20 per ton duurder dan A-brok, maar ondertussen zijn de rollen omgedraaid. Dit heeft met de samenstellingen in de rantsoenen te maken. Tarwe en gerst domineren het rantsoen van varkensbrok meer dan de rundveevoeders. En juist de tarweprijzen zijn hard gedaald, waar de brokprijzen vervolgens vaak met een vertraging van twee à drie maanden op reageren.

Soja en tarwe
Ondertussen heeft de prijsdaling op de grondstoffenmarkt behoorlijk vaart geminderd. De EU-voertarwe notering in Rotterdam beweegt de afgelopen maanden vrij stabiel in de bandbreedte van €230 tot €240 per ton, met een enkele uitschieter daarboven. Op de Matif trok tarwe zelfs weer wat aan. De termijnmarktnoteringen van sojabonen in Chicago zijn in de afgelopen periode wel behoorlijk afgewaardeerd. Met prijzen van krap $470 per ton is recent het laagste punt sinds begin 2022 bereikt.

Mede daardoor blijft de weg openliggen voor lagere brokprijzen in de komende maanden. De Mengvoerprijsindicator van Boerenbusiness voorziet voor zowel A-brok als vleesvarkensbrok prijsdalingen tot 10%, op basis van het huidige prijsniveau.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden